A tüntetők vasárnap is megpróbálták megakadályozni a Lützerath nevű német település lerombolására, és a terület bányává alakítására irányuló kormányzati terveket. Sok más tüntetővel együtt a német rendőrség Greta Thunberg svéd aktivistát is eltávolította a tömegdemonstráció helyszínéről. Thunberg nem tett eleget a rendőrség felszólításának, hogy hagyja el a területet, ezért a rendőrök erőszakkal távolították el a helyszínről - adta hírül a Politico.

A klímaügyi aktivisták több mint két éve tiltakoznak az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam nyugati részén fekvő Lützerath nevű település lerombolása ellen. Napok óta tartanak az intenzív tüntetések, az elmúlt hét elején kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a demonstrálók a rendőröket. Thunberg szombaton csatlakozott hozzájuk, a fiatal lány, a Lützerath melletti mezőn tartott nagyszabású demonstráción szégyenletesnek nevezte német kormány kompromisszumos megállapodását a szénbánya tulajdonosával.

Kilenc aktivista került kórházba – írja rendőrségi forrásokra hivatkozva a Bild. Több mint 70 rendőr sebesült meg a helyszín demonstrálóktól való megtisztítása során zajló akcióban. Többségük verekedés közben, kisebb részük a sárba ragadva. Vasárnapi hírek szerint, a faluban már csak mintegy 20 aktivista maradt, ketten egy alagútban barikádozták el magukat.

Közösségi médiafelületekre több videó is felkerült a rendőrségi fellépésről.

Az ügy pikantériája, hogy a német kormánykoalícióban részt vevő zöldek által delegált gazdasági miniszter, Robert Habeck is támogatja Lützerath lerombolását, mivel az energiabiztonság fenntartása érdekében álláspontja szerint szükség van a település alatt található szénkészletre. Eközben a zöld párt németországi szavazói közül számosan a tüntetők soraiban demonstrálnak a település fennmaradása érdekében.

Fotó: Süddeutsche Zeitung