Az eset reggel hét óra tájban történt az igen forgalmas belföldi, illetve nemzetközi pályaudvaron. A támadó hat embert késelt meg, egyikük állapota súlyos. Indítéka egyelőre nem ismert.

Gerald Darmanin belügyminiszter tájékoztatása szerint a merénylő egy házi készítésű fegyverrel rontott az utasokra 6 óra 42 perckor a pályaudvar bejáratánál, majd ámokfutását az állomás területén folytatta.

Egy perc sem telt el a tömeges késelés kezdetétől, amikor szolgálaton kívüli rendőrök három lövéssel ártalmatlanították a férfit. A két rendőr éjszakai szolgálatukat követően hazafelé tartott, e közben lettek figyelmesek az incidensre.

A rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető kést használhatott akciója során - írja a Reuters.

A Gare du Nord Európa egyik legforgalmasabb pályaudvara. Ide érkeznek az Eurostar vonatok Londonból, s Észak-Európa felé is innen indulnak a nemzetközi szerelvények.

A belügyminiszter elmondta azt is, bűnügyi vizsgálat vette kezdetét az eset körülményeinek feltárása érekében. Terrorcselekmény gyanújával egyelőre nem vizsgálódnak a francia hatóságok.  

Az elkövetőt életveszélyes sebesülésekkel szállították kórházba, egyelőre nincs kihallgatható állapotban. Egy szót sem szólt a támadás során, személyi okmányok nem voltak nála. Az egyik általa megsebesített személy rendőr.

A támadás helyszínét a hatóságok lezárták. A Franceinfo rádió közlése szerint a vasúti közlekedésben nincs fennakadás a pályaudvaron.

A jelenlegi páyaudvari helyzetről a BBC által készített videó itt tekinthető meg:

Franciaországban nem egyedi eset a pályaudvarokon egy-egy merénylő feltűnése. 2022 februárjában a rendőrök végeztek egy férfivel, aki késsel támadt rájuk ugyanezen a pályaudvaron. 2017 októberében a marseille-i vasútállomáson egy másik támadó két férfit késelt meg. Őt katonák lőtték agyon.

Fotó: Portugal Posts English