Felháborodott közleményt adott ki szerdán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a Facebookon.

Mint írták, nem kapták meg az egészségügyi szakdolgozóknak ígért béremelést, amiről a dolgozók többsége a sajtóból értesült:

A döntéshozók által célul kitűzött 37%-os orvos-szakdolgozói bérarány távolabbra került, mint valaha: 21%-ra csökkent. A megalázó mellőzöttség érzését tovább fokozza, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel való konzultáció, az egyeztetések, az érdemi információ szolgáltatása rendre elmaradt.

Kiemelték, hogy a jelenlegi inflációs környezet miatt

a mentősök a mindennapi megélhetésért kénytelenek két-három műszakban dolgozni, a sok túlóra az életük szerves részévé vált, ezért „nem maradt idejük élni”.

Szerintük az egészségügyi dolgozóknak tisztességes bérre, megbecsülésre, emberi bánásmódra és kevesebb propagandára van szükségük.

A Telex cikkében arra emlékeztetett, hogy

a két ünnep között jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről, mely szerint két lépcsőben emelik a béreket, az első ütemben 2023. július 1-jével, második ütemben 2024. március 1-jével.

Ez a határozat előírja a pénzügyminiszternek, hogy az Egészségügyi Alapon keresztül

gondoskodjon a béremelés első üteméhez igazodóan az egészségügyi szakdolgozók béremeléséhez szükséges 41,5 milliárd forint; az egészségügyben dolgozók béremeléséhez szükséges 8,4 milliárd forint többletforrás biztosításáról.

A rendelet szerint

mindezt úgy kell végrehajtani, hogy 2024. március elsejére az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

A rendelet megjelenése után Rétvári Bence belügyi államtitkár az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy az orvosoknak januártól 11 százalékkal emelkedik a bére.

Ezzel egy kezdő orvos bére 619 ezer forintról 687 ezer forintra nő. Egy pályája közepén járó, 21-25 év gyakorlattal rendelkező orvosnak a bére 1,5 millió forintról 1,65 millióra emelkedik. A legtapasztaltabb, 40 éve pályán lévő orvosnak 2,1 millióról 2,38 millió forintra fog nőni a bére

– mondta akkor Rétvári Bence.