Két amerikai kongresszusi forrás és egy harmadik, az ügyben jártas személy számolt be az amerikai hírügynökségnek a tervezett utazásról. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy akár az utolsó pillanatban is lefújhatják az utat biztonsági megfontolásokból.

A tervek szerint Zelenszkij beszédet intézne a washingtoni Kongresszus tagjaihoz és találkozna Joe Biden amerikai elnökkel is. Minderre egy év végi, kiadásokról szóló csomag kongresszusi szavazása előtt kerülne sor, melynek része egy 45 milliárd dollár értékű sürgősségi segély is Ukrajna számára. Mint ismeretes, Washington azt tervezi, hogy Patriot föld-levegő rakétákat bocsát az ukrán légvédelem rendelkezésére az orosz légitámadások elleni védekezés hatékonyságának további javítása érdekében.

A washingtoni vizitre a bahmuti látogatást követő napon kerülne sor, mely Zelenszkij egyik legveszélyesebb útja volt a háború során. Az ukrán elnök tegnap a kelet-ukrajnai Donbaszban folyó harcok epicentrumában álló városba látogatott, melyet 5 hónapja ostromol sikertelenül az orosz hadsereg, illetve Putyin zsoldoshadserege, a Wagner-csoport.

A kijevi elnöki hivatal tegnap közzétett egy videót, melyen az látható, hogy az államfőnek egy ukrán zászlót adnak át a város védői, arra kérve őt, hogy vigye el a zászlót az Egyesült Államok vezetőihez.

A fiúk egy gyönyörű, általuk aláírt ukrán zászló adtak át nekem. Arra kértek, juttassam el Washingtonba. Nem vagyunk könnyű helyzetben, az ellenség növeli haderejét. A mi embereink azonban bátrabbak náluk, ugyanakkor hatékonyabb fegyverekre van szükségük. Elvisszük ezt a zászlót a Kongresszusba, az amerikai elnökhöz. Hálásak vagyunk az Egyesült Államoknak a támogatásért, amit kapunk, de ez sajnos nem elég

– mondta Zelenszkij a videó tanúsága szerint.

Washingtonban a tervek szerint ma jelentenek be egy ennél is nagyobb csomag részeként egy 1,8 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagot Ukrajna számára, mely Patriot rakétaütegeket, illetve a harci gépek felszerelésére szolgáló precíziós vezérlésű bombákat is tartalmaz – közölték amerikai kormánytisztviselők az AP News híradása szerint.

Biden elnök egy 45 milliárd dollár értékű sürgősségi csomag elfogadását is kérte a Kongresszustól az eljövendő hónapok ukrán háborús erőfeszítéseinek támogatása céljából. Ha a Kongresszus zöld jelzést ad, ez lehet a legnagyobb mértékű amerikai segítség a hadban álló kelet-európai ország számára az orosz invázió kezdete óta.

Az elsődleges cél az ukrán légvédelem képességeinek javítása, tekintettel az utóbbi hetek intenzív orosz rakéta- és dróntámadásaira, melyek hatalmas pusztítást végeztek Ukrajna kritikus infrastruktúrájában.

Moszkva figyelmeztette Washingtont, hogy a Patriot rakétaütegek Ukrajnába szállítását provokatív lépésként értékelné, illetve hogy ezek és kísérő személyzetük az orosz haderő legitim célpontjai lesznek.

Az sem világos, mikor érkezhetnek a Patriot rakéták a frontvonalakra, tekintettel arra, hogy az amerikaiaknak először ki kell képezniük az ukrán katonákat a katonai csúcstechnológiát képviselő fegyverrendszerek használatára.

A képzés heteket vehet igénybe, melyre Németországban kerülhet sor.

Fotó: Az ukrán elnöki hivatal sajtóosztályának felvétele