A telex.hu értesülése szerint azonnali hatállyal megszüntették Tölgyfa Gergely közalkalmazotti jogviszonyát – magyarul kirúgták, indoklással nem élt a Pécsi Tankerületi Központ. Sejteni lehet ugyanakkor, hogy a váratlan eseményben szerepet játszhatott a középiskolai tanár igencsak aktív szerepvállalása a hónapok óta zajló pedagógus tüntetéseken.

Tölgyfa Gergely, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum drámajáték oktatójaként több helyi demonstráció szervezésében is aktívan részt vállalt. Ahogy a Frisshirek.hu is beszámolt róla, a november 17-i országos pedagógus fáklyás felvonulás és demonstráció pécsi akciójának szervezője, sőt szónoka is volt. A tömeg előtt felolvasta a pedagógusok követelésének 9 pontját, majd ő jelentette be azt is, hogy megalakították PONT-ot, azaz a Pécsi Oktatási és Nevelési Társaságot, amely összefogva a pécsi iskolákat szervezi majd a további pedagusmegmozdulásokat.

A pedagógus néhány kollégájával együtt határozatlan idejű polgári engedetlenséget vállalt, aminek következményeként most – vidéki városokból – elsőként állása elveszítésével kellett szembesülnie.

Emlékezetes, hogy az őszi tüntetéshullám is hasonló okból, tanár kirúgások miatt söpört végig az országon – kérdés, a karácsonyi szünet előtti kemény fellépés milyen hatást vált majd ki az eddig is meglehetősen aktív és jól szervezetett pécsi pedagógustársadalom tagjaiból…

Fotó: KAP Facebook-oldala