Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt Tim Sebastian, a DW Conflict Zone műsorvezetője interjúvolta meg. A 24.hu szemlézte az interjút, mely azzal a kérdéssel indult, hogy:

Önök sok olyan kijelentést tettek, és sok olyan dolgot csináltak, amelyek kedveztek moszkvai barátaiknak. Önök Oroszország trójai falovai a NATO-ban?

Kovács jó diák módjára elmondja a kormányzati narratívát, hogy

Magyarország elsősorban békét szeretne, tűzszünetet és azonnali béketárgyalásokat, mert szerinte ez az egyetlen módja a konfliktusok érdemi kezelésének. Valamint kifejti, hogy bárki bármi mondhat erről a konfliktusról, minden egyes NATO tagország elsősorban saját érdekeit képviseli.

Sebastian ezután kitért arra, elismerve azt, hogy Magyarország valóban sokat segített az ukrán menekülteken, de emellett a kormány még mindig elutasítja azt, hogy fegyvereket adjon Ukrajnának, a NATO fegyvereket szállítson keresztül Magyarországon. Újabb kérdéssel próbálja ezután "megfogni" Kovácsot:

a magyar kormány szerint mégis miféle béke lenne az, amelyet Moszkva megkötne Ukrajnával, miközben nagy kétszámú orosz erők foglalják el az ország hatalmas területeit.

Kovács előhúzza ismét a már talán álmából felébresztve is tudott kampányszöveget:

a rossz politikai döntéseket és az energiára vonatkozó szankciós politikát hibáztatja, mert szerinte ezek felelősek a konfliktus eszkalációjáért, és nem jelentenek kiutat a konfliktusból.

A riporter most rátér arra a kérdésre, amit sem ő, sem pedig az EU-ban, de még hazánkban sem ért senki.

Magyarország kormánya miért tesz úgy, mintha korábban nem lett volna szoros politikai kötelék Orbán Viktor és Vladimir Putyin között, hiszen a két vezető között 13 év alatt 12 találkozó volt.

Kovács Zoltán

történelmi örökségre és a két ország közötti energiaforrásokra hivatkozik a szoros kapcsolat okaként. 

A műsorvezető ezután a Kremlnek tett szívességekről kérdez, konkrétan megemlítve Kirill pátriárkát, akit Orbán húzatott ki az EU szankciós listájáról.

Válaszként elvi kérdésre hivatkozik az államtitkár, kormányunk számára az egyházi személyek sérthetetlenek. 

Magyarországnak négy hónap alatt miért nem engedélyezte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását? Miféle várakozás ez? - tette fel a kérdést Tim Sebastian. 

Kovács válasza gyors, elterelő:

az EU a kéréseivel túlterhelte a magyar parlamentet.

Az államtitkár ezen kijelentése azért is furcsa, mert az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy ha a kormánynak fontos döntésekről van szó, azt rendkívül könnyen keresztül tudják vinni. Gondolhatunk akár a kata átalakítására, vagy a rendkívüli állapot éjszakai kihirdetésre.

Az interjú végére hagyta a műsorvezető legfontosabb kérdését, hogy a NATO azt szeretné, ha Zelenszkij megnyerné ezt a háborút, Orbán Viktor viszont egyértelműen az ellenségének hívta az ukrán elnököt. 

Szeretnék, hogy Zelenszkij nyerje a háborút?

Mire Kovács válasza egyértelmű:

Mi csak békét akarunk. Mindegy mibe kerül és hogyan érik el…

Sebastian zárásként kijelenti: „Értem, de NATO tagként nem képesek azt kimondani, hogy azt akarják, hogy Ukrajna nyerjen.”

Erre Kovács Zoltán válasza az, hogy:

Már elnézést de a NATO egy védelmi szövetség és a NATO-nak nincs mit tennie, ha nincs közös döntés Ukrajnáról. Amit a tagállam részéről látni, az más téma. Teljes mértékben kiállunk a NATO szövetségeseink mellett, és mindig követtük és követni fogjuk a közös NATO döntéseket.

Háttérben a falon látható bekeretezve a bezáratott Népszabadság címlapja, amelyen több nyelven ez olvasható:

„Magyarországon megszűnt a sajtószabadság”.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka