Vasárnap kezdetét veszi az advent, de a karácsonyi édességek már hetekkel korábban elözönlötték a boltok kínálatát, ahogy a szaloncukrok is megjelentek már a polcokon. Sánta Sándort, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy mit érdemes tudni az idei szaloncukor kínálatról, és nem utolsó sorban az árakról, amelyet a Pénzcentrum szemlézett.

Szerencse, hogy hiába téli édesség, a szaloncukor gyártása nyáron zajlik, ezért az inflációs nyomás még kevésbé nyomta rá a bélyegét az árakra, de azért mégsem kerülte el teljesen.

A középkategóriás szaloncukrok 4-5 ezer forintba kerülnek, míg a kiváló minőségűekért akár 10-12 ezer forintot is elkérnek kilónként.
Azt látjuk, hogy a fogyasztók nem, vagy csak nagyon nehezen engedik el a minőséget

- jelentette ki Sánta Sándor. A karácsonyi szezonban körülbelül 7-8 millió Mikulás figurát vásárolnak a magyarok, de a szaloncukor az ünnep igazi édesség slágere. Akár 3-3,5 tonna is elfogy az eladóktól, ami 10 milliárd forint összegű összvásárlást jelent.

Ezzel a teljes decemberi édességforgalom mintegy ötödét teszi ki a szaloncukor.

Sánta elmondta azt is, hogy a fogyasztók előszeretettel keresik a valódi csokoládéból készülő karácsonyfára szánt édességeket, és a hagyományos ízek mellett egyre inkább képviselteti magát a piacon - kellő kereslet mellett - az újabb ízvilágúak és az alternatív készítmények mint a vegán vagy hozzáadott cukormentes szaloncukor.

A hazánkat kiemelten sújtó infláció jövőre érezteti majd igazán hatását a szaloncukor árképzésében. Példaként mondta Sánta, hogy a cukor ára megduplázódott Európában, de nőtt a többi alapvető anyag ára is, mint a kakaó, a gabona, a diófélék, a csomagolóanyagok és közismerten az energiaköltségek is.

Mivel a csokoládé mikulások, adventi naptárak már nyáron elkészültek, itt az áremelkedés 15-20 százalékos volt, de jövőre további áremelésre kell majd számítanunk. Európában a tavalyi árak alapján a cukor 500 - 550 euró volt, ez mostanra 1 000- 1 100 euró lett, de a glükóz szirup ára is emelkedett

- ismertette az elnök. A mennyiség stagnál, a bevételek növekednek, így számítanak a profit visszaesésére a költségek növekedése miatt. Az inkább csökkenő, mint erősödő forintárfolyam sem kedvez az infláció mellett az édességáraknak.

A sajtótájékoztatón a kissé borús hírek mellett egy ünnepi eseményre is sor került. Kihirdették ugyanis az Év Szaloncukra verseny győztesét, amelyre 28 induló 186 szaloncukrot nevezett.

Egy gyulai cukrászmester forraltboros szaloncukra vitte el a pálmát.

A nevezettek között azonban volt többek között fehércsokis pisztáciás, tej- és sóskaramellás, de sütemény-szerű és vegán szaloncukrok is, ahogy kisebb trendnek látszik, hogy egyre több karácsonyi édességbe rejtettek a készítőik robbanó cukrokat.

A kiemelt kép forrása: Flickr