Ahhoz, hogy túléljük az idei telet, s hogy megelőzhessük, hogy Putyin a terror és a behódolás eszközeként használhassa a hideget, sok dologra van szükségünk – mondta Volodimir Zelenszkij francia polgármesterekkel folytatott videóbeszélgetése során.

Arra kérte a Francia Polgármesterek Szövetsége nevű szervezetet, küldjenek generátorokat, segítsék eszközökkel az aknamentesítést, a katasztrófaelhárítás és az egészségügyi dolgozók munkáját.  

Kijev vizsgálatot indított az orosz foglyok kivégzése körülményeinek feltárása érdekében

Mint ismeretes, Moszkva a napokban egy videófelvételt tett közzé, melyen az látható, hogy ukrán katonák fegyvertelen, előzőleg a földre fektetett orosz katonákat végeznek ki egy donbaszi településen. Az oroszok azt állítják, katonáik megadták magukat, ezt követően pedig hidegvérrel legyilkolták őket.

Az erről készült videófelvétel egyes részletei felkerültek orosz közösségi médiafelületekre a múlt hét folyamán. Tanúságuk szerint az orosz katonák meg akarják adni magukat, miután egyikük megtagadta, hogy letegye fegyverét, s e helyett tüzet nyitott az ukrán fegyveresekre.

Az ukrán főügyész hivatala közölte, vizsgálat indult az eset körülményeinek kivizsgálására. Álláspontjuk szerint az orosz katonák megsértették a hadviselés szabályait, amikor megadást színlelve tüzet nyitottak az ukrán fegyveres erők tagjaira.

Mihajlo Podoljak kijevi elnöki tanácsadó egy tegnap vele készített interjúban elmondta, birtokukban van a teljes videófelvétel, melyet a későbbiekben nyilvánosságra fognak hozni.

A teljes felvételt megtekintve látható, hogy az orosz katonák kijöttek egy helyiségből, majd lövöldözni kezdtek az ukrán fegyveresekre - fejtette ki álláspontját Podoljak a France24.com híradása szerint.

Kép: Herszon, 2022. november 14.
Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) ukrán katonai vezetőkkel tárgyal az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 14-én. A város nyolc hónapos megszállása november 11-én ért véget, amikor az orosz fegyveres erők befejezték egységeik visszavonását Herszon városából és átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára.
MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda