Yair Lapid leköszönő izraeli miniszterelnökkel Tel-Avivban találkoztam. Még magyarul is tudtunk néhány szót váltani, hiszen mind anyai, mind apai ágon magyar származású. Beszéltünk a hadiipari együttműködésről és arról is, milyen fontos nekünk, magyaroknak, hogy megőrizzük hazánkban a békét

– írta a magyar államfő.

Izrael nekünk, keresztényeknek a Szentföld, az Ígéret földje. Jeruzsálemben a helyi keresztény egyházak vezetőivel is találkoztam

– fogalmazott Novák Katalin.

A köztársasági elnök hozzátette:

kevesen tudják, hogy a kereszténység napjainkban a legüldözöttebb vallás. Az üldözött keresztényeket segítő magyar erőfeszítéseket világszerte elismerik.

Mint fogalmazott, a szentföldi keresztény vezetők erős hittel tartják össze a közösséget.

Köszönöm, hogy beszélhettünk a nehézségekről és arról is, ami erőt ad azok leküzdéséhez

– olvasható Novák Katalin Facebook-oldalán.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, az államfő csütörtökön Benjámin Netanjahu felkért izraeli miniszterelnökkel is találkozott Jeruzsálemben, előtte pedig Isaac Herzoggal, Izrael Állam elnökével tárgyalt.

Novák Katalin kétnapos munkalátogatásra érkezett Izraelbe. A magyar köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerdán megtekintette az izraeli Vaskupola rakétaelhárító-rendszer működését.

Fotó:Novák Katalin köztársasági elnök Jeruzsálemben, a Machane Yehuda piacon 2022. november 17-én. MTI/Bruzák Noémi