Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök keddre összehívta a Minisztertanács nemzetbiztonsági és védelmi ügyekkel foglalkozó bizottságának sürgős ülését, miután az első jelentések szerint eltévedt orosz rakéták csapódtak be az ukrán határ közelében fekvő városba.

A robbanás kedden történt a lublini régióban található Przewodówban található gabonaszárító üzemben.

– Az eset 15 óra 40 perc körül történt a mérleghídon, ahová traktorok lépnek be áruval – mondta az Állami Tűzoltóság lublini Tartományi Főkapitányságának ügyeletese a Lublin Rádiónak adott interjújában.

A szolgálatok vizsgálják az ügyet

Lech Sprawka, a lublini vajda elment a helyre. – Egyúttal vizsgáljuk, hogy nem véletlenszerű eseményről volt-e szó – mondta az Interiának.

Az eset körülményeit jelenleg a szolgálatok vizsgálják, a helyi hatóságok és a honvédség képviselői is a helyszínen dolgoznak.

A vezetékek az ukrán határ közelében találhatók.

Egyes jelentések szerint ketten meghaltak a lengyel területet ért támadásban. Ugyanezt jelentette a Bloomberg amerikai hírszerzési forrásra hivatkozva.

A NATO 5. cikkely ezzel hatályba lép, kivéve abban az esetben, ha Oroszország gyorsan bocsánatot kér, és reagál.

❗️Polish media report the fall of missiles on the territory of Poland

An explosion occurred at a grain drying plant in Przewodow (10 kilometers from the border with Ukraine). According to the fire service, two people were killed.
1/2

???? Kurier Lubelski pic.twitter.com/R7jXW7SlHh

— NEXTA (@nexta_tv) November 15, 2022

Meanwhile in Poland. pic.twitter.com/ICERWQKglq

— Bartek Gradziński (@gradol_) November 15, 2022

5. cikk

A Felek megegyeznek abban, hogy egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek és ennél fogva megegyeznek abban, hogy ha ilyen támadás bekövetkezik, minde­gyikük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke által elismert jogos egyéni vagy kollektív védelem jogát gyakorolva, támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Féllel egyetértésben azonnal megteszi azokat a intézkedéseket - ideértve a fegyveres erõ alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart. Minden ilyen fegyveres támadást és ennek következtében foganatosított minden intézkedést azonnal a Biztonsági Tanács tudomására kell hozni. Ezek az intézkedések véget érnek, ha a Biztonsági Tanács meghozta a nemzetközi béke és biztonság helyreállítására és fenntartására szükséges rendszabályokat.