Ortopéd szakorvosokat vett őrizetbe a rendőrség, mert a gyanú szerint csaknem háromezer ember személyes adatával visszaélve írtak fel gyógyászati segédeszközöket, amelyek után a gyártók törvénysértően hívták le a támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) - jelentette be a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) igazgatóhelyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyről az MTI számolt be.

Az orvosok mellett két asszisztenst, egy gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cég tulajdonosát, gazdasági vezetőjét és üzletkötőjét, valamint egy másik vállalkozás vezetőjét vették őrizetbe

- jelentette ki Garai Gábor István alezredes. A NEAK adatszolgáltatásai alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett feljelentést az ügyben, felmerült a gyanúja annak, hogy gyógyászati segédeszközt gyártó cégek törvénysértő módon hívják le az egészségbiztosítási alapból az ártámogatást.

A feljelentést másfél hónap nyomozás követte, amelynek végén november 8-án, kedden 45 helyszínen tartott a rendőrség házkutatást, 8 embert pedig őrizetbe is vettek. Az orvosok által felírt vényeken olyan személyek adatai szerepeltek, akiknek az egészségi állapota nem indokolta az ortopéd készítményt, leggyakrabban a gyógycipőt. A gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cégek képviselői ellenszolgáltatásért cserébe - az intézményekben dolgozók segítségével -

szociális otthonokban lakó idősek és fogyatékosok személyes adatait lopták el, de olyanokét is, akik nem kötődtek szociális intézményekhez.

Találkozás és vizsgálatok nélkül az ő nevükre állították ki a vényt a cégekkel kapcsolatban álló ortopéd szakorvosok. A gyártók elkészítették a termékeket, majd a támogatási összeget megigényelték a NEAK-tól. A nyomozás az 8 megyét és a fővárost is érintette:

Baranyában, Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Csongrád-Csanádban, Hajdú-Biharban, Nógrádban, Somogyban és Pest megyében, valamint a fővárosban

nemcsak a feltételezett elkövetők lakásain, hanem munkahelyein is, azaz idősotthonokban, szociális intézményekben, rendelőintézetekben. Személyes adatokat, már legyártott gyógycipőket és 350 millió forint értékű vagyont foglaltak le ennek során a rendőrök. A négy férfit és négy nőt bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, különleges személyes adattal visszaéléssel és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsították meg. Hét embert a bíróság letartóztatott, egy ember bűnügyi őrizetbe került, mondta el az alezredes.

A nyomozás során kiderült, hogy a törvénysértés 2021-től vette kezdetét, de elkezdték vizsgálni az érintett orvosok és vállalkozások korábbi tevékenységét is, ezért emelkedhet a bűnesetek és a károk száma. Jelenleg úgy tudják, hogy 3000 ezer embernek állítottak ki gyógyászati segédeszközöket - jogosulatlanul.

A sajtótájékoztatón szót kapott Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki elmondta, hogy örül, hogy az ilyen ügyek nyilvánosságra kerülnek, mert a kamara álláspontja az, hogy

a kisszámú szabálytalankodót pellengérre kell állítani a becsületes többség védelme érdekében.

Az egészségügyben kevés a pénz, és azt a betegek érdekében kell felhasználni, nem megengedhető, hogy az "magánzsebekbe vándoroljon". A tisztességes többség védelmében elítélik és felháborítónak tartják a történteket és jelezte, bíznak a nyilvánosság visszatartó erejében - zárta nyilatkozatát az elnök az MTI szerint.

A kiemelt kép forrása: MTI / Lakatos Péter