A Telex számolt be arról, hogy a Magyar Országos Korcsolya Szövetség (MOKSZ) csütörtökön rendkívüli elnökségi ülést tartott, ahol a téma a Liu testvérek országváltása volt.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a sportág két legeredményesebb hazai versenyzője, a kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, valamint az egyszeres győztes Liu Shaolin arról beszélt, hogy a jövőben szeretne más nemzet színeiben versenyezni. Amint azt tegnap megírtuk: a MOKSZ elnöke, Kósa Lajos többször is tárgyalt a Liu fivérekkel, de nem tudta őket maradásra bírni.

Kósa Lajos már szerdán felvezette, elengedik a versenyzőket, de szabott egy feltételt.

Azt a pénzt, amit az elmúlt három évben rájuk költött a szövetség – az edzőtáboraikra, a felkészülésükre, a versenyeztetésükre – vissza kell fizetni.

Ez legalább 200 millió forintos összeget jelent, a Telex úgy tudja, majdnem 300 milliót.

A két Liu a sportolói szerződésük aláírásakor ezt vállalta. Hogy a számlát ki egyenlíti ki, azt Kósa nem nevezte meg.

Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor a szövetség nem járul hozzá az országcseréhez, így a két bajnoknak három évet ki kell hagyni, legkorábban 2025. októberében indulhatnak kínai színekben az olimpiai kvalifikációs világkupákon.

Ha fizet valaki, akkor viszont akár már a jövő évi szöuli világbajnokságon ott lehetnek.

A MOKSZ kora délután kiadott közleménye – amit a Telex szemlézett – úgy fogalmaz, hogy

az elnökség felkéri a MOKSZ gazdálkodási igazgatóját, hogy a Felügyelő Bizottság bevonásával a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, valamint a MOKSZ között 2019. március 01-én kelt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt kötelezettség alapján a visszafizetendő összeget pontosan határozza meg és azt külső, független könyvvizsgálóval auditáltassa mindkét érintett versenyzőt illetően.

A határozatban az is szerepel, hogy a Pénzügyminisztériumhoz fordulnak,

írásbeli állásfoglalást kérnek a sportolók és a szövetség közötti szerződésbe foglalt visszafizetési kötelezettséggel kapcsolatos eljárásra.

Fotó: Facebook/Liu Shaolin oldala