A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy csütörtöktől a bármilyen méretű tojás és az étkezési burgonya is hatósági áras lesz az üzletekben. Ez azt jelenti, hogy a szeptember 30-i bruttó kiskereskedelmi áron kell adniuk ezeket a termékeket a boltoknak. Mindkét termék jelentősen drágult az utóbbi hónapokban, a tojás ára 87,9 százalékkal nőtt egy év alatt. A várakozások szerint az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat, és várhatóan 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt. Várhatóan a tojás 30 forinttal lehet olcsóbb a mostani árnál.

Ugyanakkor nem sokkal később a kereskedelmi szövetségtől olyan jelzések érkeztek, hogy a szabályozás megfelelő végrehajtásához szükséges átálláshoz több időre van szüksége az üzleteknek.
Mindezt figyelembe véve a fogyasztóvédelmi hatóság 2022. november 14-ig csak abban az esetben fogja szankcionálni a hatósági árra vonatkozó szabályok megsértését, amennyiben az árazás átállítására a kereskedő önhibájából nem került sor - írja az Igazságügyi Minisztérium Facebook-oldalán.

A türelmi idő alatt is kötelesek az üzletek hatósági áron értékesíteni a termékeket.