Az olimpiai bajnok testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang kezdeményezte országváltását a Magyar Országos Korcsolyázószövetségnél. Bár a szervezet korábbi közleménye azt írta, kiderült, ekkor még nem nevezték meg a befogadó országot. Ezzel kapcsolatban még senki sem kereste meg MOKSZ-t. Kósa Lajos elnök a Nemzeti Sportnak adott interjújában elárulta, azért első pillanattól sejteni lehetett, hogy Kínáról van szó, hiszen további fejlődésük csakis ott biztosított a továbbiakban.

A testvérek még a nyáron közölték, hogy követik a magyar válogatott távozó edzőjét, Csang Csin Linát, akit a kínai válogatott élére neveztek ki. Kósa elmondta, minden támogatást megadtak nekik, a magyar csapat dél-koreai edzője, Dzse Szu Csun is velük tartott, hogy segítse őket ebben az időszakban. Ezt az időszakot egy kisebb félreértés is övezte, hiszen a Salt Lake Cityben rendezett világkupaversenyen Csang Csin Lina mellett állt kínai melegítőben. Ekkor Kósa még azt említette, hogy ez engedélyezett volt, de a szakember ezek utáni kínai küldetése már értelmét vesztette, haza kell térni hazánkba.  

Kósa Lajos a nyáron még határozottan kijelentette egy interjúban, hogy a testvérek magyar színekben folytatják. Most elmondta, többször is egyeztettek azóta.

Többször tárgyaltam velük, mindannyiszor megkérdeztem tőlük, mit tudunk mi tenni annak érdekében, hogy felülvizsgálják a döntésüket. Ők azt felelték erre, hogy semmit. Innentől nemigen volt mozgásterünk

– mondta a politikus. Véleménye szerint döntésükben több ok szerepet játszott. A legfontosabb ragaszkodásuk az edzőjükhöz és édesapjukhoz is, aki szintén Pekingben él, sőt többször próbálta magához hívni a fiúkat. A harmadik ok pedig a szakmai felkészülés, amit a magyar szövetség addig nem tud nekik megadni, míg a Nemzeti Korcsolyázó Központ felépül. 

Kósa szerint nem szabad rájuk haragudni.

Dobjunk követ rájuk azért, mert „használják” a másik énjüket, és meg akarják nézni, hogy mit és mennyit ér a tehetségük egy nagyobb piacon? Nálunk ötven millió forint jár az olimpiai aranyért, s ez egy méltó összeg, ám a kínai Vu Ta-csing a pjongcsangi győzelme után kétmillió dollárt kapott. Az nyolcszáz millió forint, azért más a nagyságrend – akad valaki, aki nem próbálna élni ezzel a lehetőséggel?

A szövetség kiadásukról csütörtökön hozza meg a döntést, ám addig több szerződéses vitát is rendezni kell. Az egyik, hogy az országot váltó sportoló három évig nem versenyezhet a nemzetközi szövetség eseményein, csak abban az esetben, ha valaki visszafizeti a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket.

Ez a Liu testvérek esetében 100-150 millió forint.

De ezt az állam elengedheti, a szövetség nem teheti meg, hiszen szoros elszámolási kötelezettsége van. Kósa az elengedést, de mindenképpen a tartozás rendezését fogja javasolni. 

Kósa hozzátette, hogy örök hálával tartoznak a Liu testvéreknek, akinek a vezetésével sikerült megnyerni Magyarország első téli olimpiai aranyérmét. Sajnálja, hogy így döntöttek, de ettől nem fog összedőlni a hazai korcsolyasport. Vannak tehetséges fiatalok, őket fogják menedzselni. Ha pedig mégis meggondolnák magukat, az ajtó mindig nyitva áll előttük a visszatérésre. 

Az országváltással elesnének az olimpiai életjáradékuktól, amit 35. születésnapjuktól kapnának, Kína ugyanis nem ismeri el a kettős állampolgárságot - szemlézte az ns.hu hírét a 24.hu.