Az IDEA Intézet 2022. szeptember 29. és október 9. között, közösségimédia-alapú kérdőívvel készített reprezentatív közvélemény-kutatása szerint

a jelenlegi gazdasági válság kezelésére az ellenzéki szavazók 49 százaléka Dobrev Klárát, 10 százaléka Jakab Pétert, 7 százaléka Márki-Zay Pétert, 5 százaléka Karácsony Gergelyt tartja a legalkalmasabb politikusnak.

A kutatás során a megkérdezetteknek Jakab Péter (volt jobbikos, Nép Pártján-elnök), Márki-Zay Péter (volt miniszterelnök-jelölt, Mindenki Magyarországa Mozgalom-elnök), Kunhalmi Ágnes (MSZP-társelnök), Toroczkai László (Mi Hazánk-elnök), Karácsony Gergely (főpolgármester, Párbeszéd), Dobrev Klára (DK árnyék-miniszterelnöke, európai parlamenti képviselő), Ungár Péter (LMP elnök), Gyöngyösi Márton (Jobbik-elnök) és Gelencsér Ferenc (Momentum-elnök) közül kellett kiválasztaniuk azt a politikust, akit a legalkalmasabbnak gondolnak a gazdasági válság kezelésére.

Az októberi adatok némi átrendeződést hoztak a sorrendben. Dobrev Klára támogatottsága 8 százalékponttal emelkedett, de nőtt Jakab Péter támogatottsága is. Márki-Zayé és Karácsonyé viszont csökkent.

A második leginkább alkalmasnak tartott politikus, Jakab Péter elsősorban volt pártja, a Jobbik szavazóinak bizalmát élvezi (39 százalék). Márki-Zay Pétert legnagyobb arányban (20 százalék) a Momentum szavazói ítélik a legmegfelelőbbnek a feladatra.

Az IDEA Intézet kutatásában azt írta: az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, a Jobbik és a Momentum hívei is nagyobb arányban bíznak Dobrev, mint saját pártjuk vezetőjének válságkezelő képességében.