A Gulyás Balázs publicista által vezetett Klub a régi gárdával folytatja a műsort, amelyhez alkalmanként más és más közéleti szereplő csatlakozik. A Frisshírek kérdéseire a műsor állandó résztvevői; Tóta W. Árpád (HVG), Stumpf András (Válasz Online), és Tompos Ádám (Magyar Hang) reagáltak.

 A nyári szünet utolsó adásában már tudtátok, mikor és hol folytatódik a Szabad Sajtóklub?

Tóta W. Árpád: Én nem tudtam, folytatódik-e, mert liberális nihilistaként máról holnapra élek.

Stumpf András: Fogalmam sem volt, bár a nihilizmushoz nem volt köze. Csak épp nem közölte senki akkor, hogy vége, így még a máshol való folytatáson sem volt értelme gondolkozni.

Tompos Ádám: Nem tudtuk, csak szerettük volna, hogy folytatódjon, én legalábbis nagyon, mivel inspiráló a közeg. Balázs néha addig nyüstöl a visszakérdezéseivel, hogy időnként azon kapom magam, hogy már-már perképtelenül fogalmazok. András meg egészen máshogy lát a közélet pályáján, mint jómagam. Egyrészt azért, mert ő nem néz Pesti Tévét, én viszont rajongok a trash-tartalmakért. Másrészt pedig nyilván azért, mert ő találkozik a közéletet így vagy úgy formáló figurákkal, én meg szinte kizárólag a politikát elszenvedő alanyok nézőpontját látom, így aztán a történéseket is jellemzően a vidéki kisemberek vagy a mélyszegénységben élők szemszögéből fejtem vissza. Árpád meg saját bevallása szerint a Marsról is többet tud, mint arról a bizonyos „másik Magyarországról”, ahol elég sűrűn megfordulok. Így ő abban inspirál, hogy arról is beszéljek, ami számomra már triviális, mert a példa is mutatja, hogy sokaknak egyáltalán nem az.

 A nyári időszak alatt a szócsatákat tudtátok valahol folytatni?

Tompos Ádám:  Volt egy közönség előtti alkalom még a nyáron, azon kívül egyszer összeültünk a folytatás ügyében, és szóba került Oroszország és a háború. András meg is jegyezte, hogy na, ezt milyen jó lett volna akár rögzíteni.

Tóta W. Árpád: Soros György biztosított abban az időben egy dohos és nyálkás föld alatti üreget, de nekünk ez a megszokott környezetünk, és az egész világot ilyenné akarjuk tenni. Amúgy oda csak azért jártunk össze, hogy felvegyük a készenléti dollárt.

Stumpf András: A Soros-bunker mellett - ahogy Ádám is említette - egyszer egy élő alkalmon, közönség előtt igen. Vagy az is a Soros-bunker volt, csak a kertje? Kezdek összezavarodni.

 Nehéz volt összeszedni a csapatot?

Tóta W. Árpád: Nem volt nehéz, minden percben készen állunk, dobtáras az éjjeliszekrényen, ha hív a háttérhatalom, ugrunk.

Tompos Ádám: Elvi szinten nem. A gyakorlat már más kérdés, és ott is mindig én vagyok a problémás eset, mert sokszor vagyok vidéken.

Stumpf András: Tótának, Gulyásnak soha semmi dolga... hogy lett volna nehéz?

 Minden marad ugyanabban a formában?

Tompos Ádám: Bízom benne, sőt: tudom, hogy nálunk mindig viták lesznek és nem veszekedések. Ennek megfelelően továbbra sem vágunk egymás szavába, nem személyeskedünk. Újságírók vagyunk, nem közéleti influenszerek, úgyhogy nekünk az áll a legjobban, ha megpróbáljuk elemezni azt, ami körülöttünk történik. Már amennyire azt a mai magyar nyilvánosság viszonyai engedik. Például jellemző, hogy Balázs is úgy fogalmaz időnként a kérdéseinél, hogy „vegyétek elő a kristálygömbjeiteket”. Ilyenkor aztán jelezzük is a nézők felé, hogy most bizony nem tudunk többet tenni, mint tippelni a tapasztalataink, vagy itt-ott hallott, meg nem erősített információink alapján.    

 Lesznek új vendégek?

Tóta W. Árpád: Elképzelhető, hogy néha beengedünk másokat, de alapvetően nem szeretjük az embereket, már magzatként sem.

Stumpf András: Nem kell vendég, elég ez így, néha sok is.

 Mikor és hol nézhetik a Szabadsajtó Klubot a nézők?

Tóta W. Árpád: Már pénteken nézhetik, ha nincs jobb dolguk, a VIII. kerületi internetben lesz nyilvános vetítés.

Stumpf András: Ahogy Tóta mondja.

Tompos Ádám: Nyilván tudnék válaszolni, de hát ki érdekel, mit mondok én arra a kérdésre, aminek kapcsán Stumpf András egyetértett Tóta W. Árpáddal! Ez minimum médiatörténelem, kérem.