Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu délelőtt már beszámolt: a kormánypártok nem tartanak központi ünnepséget, csak választókerületi szinten lesznek megemlékezések az 1956-os forradalomról.

Arról azonban mindeddig semmit sem lehetett tudni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mond-e ünnepi beszédet október 23-án vagy sem.

A Telex erre kérdezett rá Havasi Bertalannál, a miniszterelnök sajtófőnökénél, aki válaszában azt írta, hogy

Orbán Viktor a zalaegerszegi Mindszentyneum ünnepélyes átadásán fog beszédet mondani.

Erről a sajtót is hamarosan tájékoztatják.

A Mindszenty József bíboros életét és a kommunista egyházüldözést bemutató látógatóközpont október 25-től lesz látogatható.

A lap cikkében arra emlékeztetett, hogy

az elmúlt 12 évben, amióta a Fidesz van kormányon, csupán pár olyan év volt, amikor Orbán nem mondott beszédet október 23-án.

Ennek rendre nyomós okai voltak:

  • 2011-ben például egy uniós csúcstalálkozó miatt hagyta ki az állami ünnepséget, és abban az évben a Fidesz 56-os rendezvénye is elmaradt,
  • 2020-ban a koronavírus-járvány miatt csak szűk körben vagy egyáltalán nem tartották meg a megemlékezéseket.

A Telex azt is felidézte, hogy tavaly viszont, fél évvel a választások előtt masszívan gyurcsányozós beszédet mondott a miniszterelnök, amit egy Békemenet előzött meg.

Bár – mint említettük – nem lesz központi megemlékezés, Budapest sem marad politikai rendezvények nélkül az állami ünnepen. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és egyben árnyék-miniszterelnöke az utcára hívta az embereket október 23-ára. S ahogy a múlt héten, úgy aznap is tüntetnek a tanárok és az oktatás helyzete miatt, a Kálvin téren lesz demonstráció.

Illusztrációs fotó: Facebook/Orbán Viktor oldala