Háztartások jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a negyedik élelmiszerhulladék-felméréséhez - tette közzé a felhívást a szervezet a honlapján. 2016 óta követik nyomon, mennyi élelmiszerhulladékot termelnek a háztartások hazánkban, amelyet az Európai Uniós is kötelezettségként ró ki ránk, de ettől függetlenül is fontos képet alkothatunk általa, hiszen segíthet csökkenteni az élelmiszerpazarlást.

Hasznos ugyanis olykor-olykor pontosan utána számolni, miből mennyit is vásárlunk, mennyi alapanyagot használunk főzésünkkor, és miként tálaljuk vagy tároljuk ételeinket.

Egy-egy apró súlyfelesleg a tányéron vagy hibás tárolási szokás évi több kilogramm élelmiszerhulladékért lehet felelős, amellyel nem csak a természetet, de a pénztárcánkat is megterheljük. A pontos feltérképezés tehát nemcsak a Nébih számára, hanem a háztartásoknak is értékes lehet, hiszen rávilágít háztartásunk gyenge pontjaira.

A hivatal ezért azt tanácsolja, hogy egy héten keresztül készítsünk hulladéknaplót.

És ha már készítünk ilyet, akkor csatlakozhatunk is a most induló hulladékfelméréshez is. A résztvevők egy hét után garantáltan képet kapnak arról, hol és hogyan érdemes spórolniuk a bevásárláskor, vagy hogy min fejleszthetnek az élelmiszergazdálkodásukban. A Nébih számos értékes tanáccsal és praktikával siet a segítségünkre a Maradék nélkül honlapon valamint a Facebook- és Instagram-oldalakon.

A Nébih friss kutatása arra jutott, hogy egy átlagos magyar állampolgár évi 65 kg élelmiszerhulladékot „termel”.

Ennek jelentős része 38 százaléka, azaz 25 kg egy kis odafigyeléssel megelőzhető volna. Az elkerülhető hulladékot nevezi a tudomány pazarlásnak. Jó hír, hogy ez hazánkban az elmúlt 5 évben 25 %-kal csökkent. Összességében azonban még mindig 245 ezer tonna élelmiszer landol a szemetesben évente, amellyel több mint két Debrecennyi embert jól lehet lakatni egy egész éven keresztül bőségesen.

A háztartási élelmiszerhulladék-mérési programban való részvételre a Maradék nélkül program honlapján lehet jelentkezni a következő két hétben. A résztvevők segítségét egy-egy ajándékcsomaggal köszöni meg a hivatal - zárta felhívását a Nébih.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com