A szankciók káros hatásaival szemben a kis- és középvállalkozásoknak és a magyar nagyvállalatoknak is segítséget nyújt a kormány – mondta Varga Mihály a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) konferenciáján – írta meg a hvg.hu.

A pénzügyminiszter szerint a kormány többek között

  • adóegyszerűsítésekkel,
  • gyármentő programmal és
  • az energiaigényes kis- és középvállalkozások támogatásával segíti a cégeket.
A vállalkozások és munkahelyek védelmére pedig további vállalkozói adókönnyítéseket terjesztenek az Országgyűlés elé.

A lap tudósítása szerint Varga elmondta azt is, hogy az Országgyűlésnek benyújtandó adómódosító javaslatok szerint többek között

könnyebb lesz az átalányadózás választása.
Az egyszerűbb szabályozás mellett jelentősen csökken az adminisztrációs teher is: tizenkettő helyett évente csak négyszer kell járulékbevallást benyújtani

– ismertette a tárcavezető.

Szerinte

a legnagyobb könnyítéssel a kisvállalkozások számolhatnak a törvényjavaslat alapján, a helyi iparűzési adó egyszerűsödik számukra.

Az egyszerű és kedvezményes, sávos adózást évi 25 millió forint bevételig választhatják a kisvállalkozások, így például a legkisebbek, akiknek az éves bevétele 12 millió forint alatt marad, mindössze 50 ezer forint adót fizetnek évente.

Az új adócsomag emellett tartalmazza, hogy

a gazdaságfehérítés részeként Magyarország az Európai Unióban elsőként vezetheti be az úgynevezett e-nyugtát.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint – amit ugyancsak a hvg.hu idézett – a papírmentes nyugtaadás kisebb adminisztrációt, egyszerű használatot és költségcsökkentést jelent a vállalkozónak, továbbá környezetvédelmi és járványügyi szempontból is követendő nyugtaadási móddá válhat világszerte.

Az e-nyugta részletszabályain jelenleg a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal dolgozik

– írta a tárca hétfőn.

A pénzügyminiszter a BKIK rendezvényén beszélt a Feldolgozóipari kkv Energiaköltség és Beruházás Támogatási, valamint a Gyármentő Programról. Ezekkel kapcsolatban a hvg.hu beszámolója szerint rámutatott:

a kormány 2022-ben és 2023-ban 200 milliárd forint állami támogatással segíti a kkv-kat, valamint támogatással ösztönzi a nagyvállalatok energiahatékonysági és megújuló energiára irányuló beruházásait is.

Emellett közölte:

továbbra is folytatódnak a Széchenyi Kártya Programok is, amelynek keretein belül év eleje óta 2500 milliárd forint forráshoz jutott a kkv-szektor.

Fotó: Facebook/Varga Mihály oldala