Ahogy arról tegnap beszámoltunk, magukat környezetvédő aktivistáknak nevező fiatalok megrongálták az emberiség festészet történetének egyik legismertebb alkotását. Az eseménynek szomorú aktualitást ad az - ettől függetlenül -, hogy hazánkban éppen ezekben a napokban ünneplik a Magyar Festészet Napja eseménysorozatát. A két fiatal a londoni Nemzeti Galériában rontott rá Van Gogh híres Napraforgóira.

Szerencsére a festményt üveglemez védte, ezért a konzerv paradicsomleves nem okozott benne kárt.

Tettük után a közzétett videóban a rongálók arról kezdtek el szónokolni, hogy "mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?" Az Index szerint a londoni rendőrséget nem hatotta meg az akció.

Eljárást indított a 20 éves newcastle-i Anna Holland és a 21 éves claphami Phoebe Plummer ellen, harmadik társuk ellen pedig 38 éves Lora Johnson ellen szándékos károkozás a vád. Utóbbi már nem a festmények között randalírozott, hanem nemes egyszerűséggel a Scotland Yard feliratú táblát és környezetét locsolta le festékkel az intézmény épülete előtt.

Az elvileg a környezetvédelemért létrejött közösség az elmúlt napokban számos hasonló performanszt tartott. Ezek eredményeképp 28 embert tartóztattak le. A tegnapi napon többen a rendőrség főépületéhez vezető utat is eltorlaszolták. Tiltakozásuk fő oka az, hogy a kormány nyersolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezi, ugyanis ezzel szeretnék csökkenteni az energiaelltási kockázatokat.

A kiemelt kép forrása: a Just Stop Oil Twitter-oldalán közzétett videó vágóképe