Két aktivista visszás akcióval igyekezett felhívni a figyelmet környezetvédelmi célkitűzésükre. Londonban a Nemzeti Galériában ugyanis konzerv paradicsomlevessel öntötték le az egyik legelismertebb festő egyik leghíresebb festményét:

Vincent van Gogh Napraforgóit.

Az MTI beszámolója szerint az rtl.hu arról ír, hogy az akciójukról fotókat és videófelvételeket készítettek. Ezeken az látszik, hogy a két fiatal a Just Stop Oil csoporthoz tartozik. Beléptek a kordon mögé, megragadták a kezükben lévő Heinz paradicsomleves-konzervet, és leöntötték a képet. A festményt azonban szerencsére üveg védi az esetleges sérülésektől.

A videón jól hallható, hogy a galéria termében lévő nézelődőket sokkolta a "környezetvédő" akció, majd biztonsági őrért kiáltottak.

Miután a leöntéssel végeztek, a két fiatal aktivista bemázolta a kezét pillanatragasztóval, majd a falhoz ragasztották magukat. Ezzel azonban a performansz még nem ért véget, kis előadás is következett:

Mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?

Az aktivisták nem önmagában olajstopot követeltek - a csoport nevéből sejthetően -, hanem a megélhetési válságra akarták felhívni a figyelmet, mondván sokan most még egy leveskonzervet sem tudnak megengedni majd maguknak. A rendőrség őket péntek délután őrizetbe vette szándékos károkozás gyanújával.

Nem ez az első eset, amelyet a Just Stop Oil nevében tartottak. Két hete folyamatosan tiltakozik a szervezet, mert a brit kormány nyerolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezi - ezzel akarja ugyanis a kormány elejét venni az energiaellátási gondoknak.

A megtámadott festmény jelenlegi értéke magyar forintba átszámítva 36 milliárd, és a festőművész 1888-ban alkotta meg.

A kép forrása: a Just Stop Oil Twitter-oldalán közzétett videó vágóképe