Toronymagas infláció, kigazdálkodhatatlan rezsiszámlák, orosz-ukrán háború, romokban az oktatás, megszüntetnék a szabad orvosválasztást - pár "apró" ügy, ami foglalkoztathatná most hazánk polgárait. A kormány azonban másra szeretné irányítani a figyelmünket. Szeretné, ha arról konzultálnánk vele, hogy mi a véleményünk az Európai Unió szankcióiról.

Azokról a szanckriókról tehát, amelyeket eddig a magyar kormány kivétel nélkül megszavazott.

Ha vitatjuk is a több milliárdot felemésztő nemzeti konzultáció szükségességét, mától postaládáinkban találkozhatunk vele. A hvg.hu a titokról is fellebbentette a fátlyat, megvan, hogy mi az a hét - erősen sugalmazott - kérdés, amelyben elmondhatjuk a véleményünket:

  1. Ön egyetért-e a brüsszeli olajszankcióval?
  2. Ön egyetért-e a gázszállításokra vonatkozó szankcióval?
  3. Ön egyetért-e a nyersanyagokra vonatkozó szankcióval?
  4. Ön egyetért-e a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó szankcióval?
  5. Ön egyetért azzal, hogy a paksi beruházásra is terjedjenek ki a szankciós intézkedések?
  6. Ön egyetért a turizmus korlátozásával járó szankciókkal?
  7. Ön egyetért az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókkal?

Nem minden kérdés meglepetés, hiszen egyet-kettőt már elárult ezekből a kormány. Ezekről mi is beszámoltunk már (itt és itt). Azt pedig Gulyás Gergely tegnap jelentette be, hogy ma indul a kézbesítés. Az esemény jelentőségét - legalább is a kormány számára - mutatja az is, hogy a postások munkájáról még az MTI is készített fotót. Mi is volna ma - országos tanártüntetések napján - fontosabb annál, minthogy a kormány legújabb propagandaanyaga megérkezik postaládáinkba.

A kiemelt kép forrása: MTI / Balogh Zoltán