Ártatlan látogatásnak indult, nagy botrány keveredett belőle. Orbán Viktor a hét elején Berlinben jártakor ugyanis elugrott egy magyar focistához, aki az Union Berlin csapatának idegenlégiósa. A miniszterelnök örömmel számolt be a látogatásról egy fotóalbummal a Facebook-oldalán. Nemcsak Schäfer Andrásnál tette ugyanis tiszteletét, hanem a csapat stadionját is szemügyre vette. A látogatásért cserébe az Union Berlin dedikált mezét kapta meg a miniszterelnök, amely aztán a Puskás Akadémia egyik falát ékesíti majd - legalább is Orbán ígérete szerint.

A mez nem érhet keveset, hiszen a csapat jelenleg vezeti a Bundesligát, és ma este sorsdöntő mérkőzése lesz az Európa Liga keretén belül. Ahogy ilyenkor illik, a meccset sajtótájékoztató előzi meg. Az már azonban szokatlan, hogy a sportesemény helyett valami teljesen más borzolta a kedélyeket. Ezek után talán már kitalálhatják - igen, Orbán Viktor látogatása - számolt be az eseményről a 444.

Hivatalos felkérést kaptunk a magyar nagykövetségtől, amiben találkozót kezdeményeztek a játékossal. A találkozónak, amely magántermészetű volt, helyt adtunk, de a klubvezetés nem találkozott a miniszterelnökkel

- nyilatkozta a felmerült kérdésekre a kommunikációs vezető, Christian Arbeit majd hangsúlyozta azt is, hogy az Union Berlin képviseletében senki nem vett részt a találkozón. A játékoson kívül egyedül ő, a kommunikációs vezető és a technikai vezető, amelyet így kommentelt:

azt mégsem mondhatjuk, hogy menjetek előre, az ajtó nyitva van, kövessétek a nyilakat a padlón.

A kommunikációs vezető aztán azt is hárította, hogy fogalmum sincs, miről beszélgetett Orbán és a játékos, hiszen a diskurzus magyarul folyt. Christian Arbeitnek arra a kérdésre is választ kellett adnia, hogy hogyan egyeztethető össze a klub értékeivel az, hogy

egy rasszista autokratát fogadtak vendégül?

Árulkodó részlet a találkozóról és az Union Berlin hozzáállásáról, hogy Orbán ottjártának egyetlen mozzanatáról sem számoltak be. Nem tették ki se a honlapjukra, se a közösségi médiába, és állítólag csak az érkezése előtt egy órával értesültek róla. Mivel azonban a miniszterelnök beszámolt, ezért értesült róla a nagy világ. Kapott érte hideget-meleget a csapat a rivális futball klubok szurkolóitól is, de azért főleg a sajátjaiktól. Az Union Berlin egyik legnépszerűbb szurkolói blogoldala például fasisztának nevezte a magyar miniszterelnököt, és aggodalmának adott hangott, hogy csapata címere a magyar kormányzati propaganda áldozatává vált.

Szétszedte azonban az Uniont a német sportsajtó is, amely értetlenül állt Orbán vendégül látásának híre hallatán.

A kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala