Három per is zajlik a 2019 júniusában történt Hableány-katasztrófa kapcsán. Az eljárások állásáról a Magyar Nemzet közölt összegző cikket, amelyben leírják, hogy a balesetben vizsgálják a két hajóskapitány felelősségét, továbbá egy 4,5 milliárd forint értékű kártérítési per is folyamatban van. Az utóbbit a 28 áldozat hozzátartozói és a hét túlélő indította.

Az összesen 78 felperest magába foglaló polgári peres eljárásban múlt héten volt két tárgyalási nap, az érintettek felét sem sikerült még azonban meghallgatni. A bíróságnak embert próbáló folyamat ez, hiszen fájdalmas végighallgatni a túlélők vallomásait a tragédia részleteiről. Természetes módon minden túlélő pszichés sérülést szenvedett el, és végigsírták tanúskodásukat.

A polgári perben egyelőre még nem a büntetőjogi felelősségét vizsgálják a kapitányoknak és a hajókat üzemeltető cégeknek. A Viking Cruises AG-tól és a Panoráma Deck Kft. kártérítési felelősségét tárgyalják most. A büntetőper csak akkor befolyásolná a polgári eljárást, ha az kimondaná egyértelműen a bűnösségüket. Onnantól ugyanis a polgári per sem vitathatná azt.

A polgári per kétszeres jogtörténeti esemény hazánkban. Még soha nem érkezett ekkora kárigény egyetlen peres ügyben sem, és ennyi károsult sem szerepelt peres eljárásban eddig.

A büntetőpert a Hableányon áthajtó Viking Sigyn kapitánya, Jurij Csaplinszkij ellen vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyez­tetésének vétsége valamint 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt indult. A vádirat szerint a hajóskapitány a hullámsírba küldés előtti percekben - hiába ő volt a kormánynál - nem figyelte a vizet, és még a radar sem volt bekapcsolva.

A novemberben folytatódó büntetőper újabb jogtörténeti kuriózumot tartogat. A gázoló hajón utazó amerikai turistákat fogják meghallgatni, az időeltolódás miatt várhatóan hajnalban. Köztük olyan tanúk is vallomást tehetnek majd, akik az ütközés pillanatában jelezték a kapitánynak a bajt.

A harmadik büntetőper a Sigyn nyomába érkező Idun hajó kapitánya ellen zajlana, jelenleg azonban áll, mert még az előkészítő tárgyalást sem tűzték ki. Ebben az ügyben az ügyészség 27-rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt indított eljárást idén májusban. Nem tudott azonban Fjodor S. Magyarországra utazni a peres eljárásért, először a koronavírus-járvány aztán az orosz-ukrán háború miatt. Jelenleg Ukrajnában van bűnügyi felügyelet alatt, amely - a külföldi kényszerintézkedés - szintén először fordul elő a magyar jogtörténetben.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com