Portálunk heti szinten foglalkozik az Ipari Park bővítésének ügyével, hiszen talán ez az a téma, ami most a leginkább foglalkoztatja mind a győri közéletet, mind pedig a körzetben élő embereket. Hónapok teltek el a kezdetek óta, sokan, sokfélét nyilatkoztak már az ügyben, de ami stabilan igaz, hogy Dézsi Csaba András, Győr polgármestere igyekszik oltani a tüzet, sokszor inkább felszítva, mint csitítva…

Már nyáron, az első győrszentiváni lakossági fórumon felröppent a hír – amin Dézsi szabadságra hivatkozva nem jelent meg, ahogy a második lakkossági fórumon sem -, hogy akkumulátorgyárat építenének Győrszentiván határába, de ezt akkor mindenki cáfolta a városvezetésben, és ezt azóta sem erősítették meg.

Frisshirek.hu megírta, hogy Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is említette már az akkumulátorgyár tervét, ami már akkor kérdéseket vetett fel. Ha ő tudni vélte, akkor vajon a városvezetés miért nem vállalja fel, avagy miért sumákol hónapok óta róla?

Pintér-Péntek Imre nyilatkozatán felbuzdulva az Autószektor.hu megkérdezte a Volkswagent, akik azonban nem cáfolták, bár egyértelműen nem is erősítették meg a gyár indulását. Ami biztos, hogy hat akkumulátorgyárat akarnak építeni Európában, egyet mindenképpen Kelet-Közép-Európában, és nemzetközi sajtóinformációk szerint erre esélyes Szlovákia, Csehország, Lengyelország és bizony Magyarország is.

Ezzel önmagában nem lenne semmi baj, ha olyan területen épülne, ami nem veszélyeztet embereket, családokat, megélhetéseket, és ami talán a legfontosabb: nem jár egészségkárosító hatásokkal.

És az igazi balhé innen indul…..

Hiszen a győrszentivániak jogosan ellenzik a még ki nem mondott terveket, hiszen ki akarna a családja nyakába egy olyan gyárat, ami hatással lehet a mindennapjaikra? Így több alkalommal nekimentek mind a győri városvezetésnek, mind pedig a kormánynak aláírásgyűjtésekkel, demonstrációkkal és lakossági fórumokkal is. A legutóbbin azonban csak olyan „hivatalos” embereket küldtek ki hozzájuk, akik nem tudták megválaszolni a kérdéseik felét sem, és el is mondták, hogy nem kompetensek az ügyet tekintve.

Több orvos is hangot emelt a gyár építése ellen, akik azt is megjegyezték, hogy a körzetben, vélhetően az Ipari Park közelsége miatt, jóval több daganatos megbetegedés van, ahogy az asztmás gyerekek száma is jóval magasabb, így érthető módon nem kívánnak egy veszélyes gyárral a szomszédjukban élni, ezért kérik a döntéshozókat, hogy ne akarjanak olyan tevékenységet létrehozni, ami veszélyezteti őket.

Dézsi Csaba András, valahogy nem szeretne szemtől szemben találkozni ezekkel az emberekkel, ám „virtuálisan” szívesen vitatkozik bárkivel, ezt a múlt heti viziten be is bebizonyította. Ám különös csavar történt az ügyben, mert amíg a polgármester szerint egy ellenzéki heccelés folyik, szervezetten provokálják az embereket, és fizetett provokátorok „izgatják” a népet, már a saját háza tájáról is nyilvánosan kezdték ellenezni a terveket.

A lufi, amit fújnak kezd kidurranni?

Egyértelműen kissé messzire mentek, amiből már nincs okos kiszállás, ám volt aki felismerte, hogy az emberek megdőlt szimpátiáját vissza kellene nyerni. Így Sik Sándor fideszes győrszentiváni képviselő valószínűleg okosan ismerte fel, hogy a nép mellé kell állni, ha nem akar képzeletbeli máglyára menni Dézsi mellé.

Nyilvános nyilatkozatban fejtette ki, hogy egyértelmű jelek utalnak arra, miszerint valóban akkumulátorgyárral bővülne a terület, noha helyi képviselőként neki ezt senki nem erősítette meg. Azt is elismerte, hogy egy ilyen gyár létrejötte komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában, hiszen túl közel épülne a lakott területhez. Súlyosan talaj- és levegőkárosító hatású lehet, és azt bizony senki nem tudja megmondani, hogy évek múlva milyen egészségügyi problémákat okoz az emberekre nézve.

Leírta, hogy a helyiekkel nem kísérletezhetnek az extra nyereség miatt, pláne nem egy olyan gyár, ami nemrég egyébként is botrányba keveredett. Utalt itt a Volkswagen szoftverhamisítási ügyére.

Egy lakosságtól távoli területet javasolt a gyár létrehozására, és üzenettel zárta sorait: „Az Ipari Park bővítésére szükség van, de nem minden áron!”

Nem tudni, hogy a narancssárga színben menetelő pártja házon belül mit szólt Sík Sándor emberek melletti kiállásához, ami egyértelműen szembement az előző hónapok eseményeivel. De ha azt hinnénk, hogy egyedül maradt és senki nem állt mellé, tévedünk.

Ugyanis fordult a nap, mert Gyárváros és Likócs fideszes önkormányzati képviselője, Hajtó Péter ugyan különösebb önálló gondolat nélkül, de fogta és megosztotta Sík Sándor bejegyzését a közösségi oldalán, „Osztom és támogatom Dr. Sik Sándor képviselőtársam véleményét!” - komment kíséretében.

Kérdés, hogy mi fog ebből kisülni? Lehet ebből jól kijönni? Talán Dézsi csapatából senki nem gondolta volna, hogy annak idején, amikor 10 milliárd forint hitelt kaptak az Ipari Park bővítésére, ekkora botrány lesz az egészből, és nemcsak az emberek fordulnak a terv ellen, de azok is, akikkel egy csapatban játszanak.

Úgy véljük, hogy előbb kellett volna tisztességesen játszani, mert innen nehéz, ha nem lehetetlen a győzelem, ami ebben az esetben talán túlmutat az Ipari Parkon, sokkal inkább az emberek támogatásának hiányát fogja megérezni a párt hosszútávon Győrben. Mindez egy olyan ügy miatt, ami, ha korrekten van kezelve, soha nem jut eddig.

Ám jusson bármeddig a Frisshirek.hu oknyomozó csapatának tagjai, készen állnak az információk megosztására.

Fotó: illusztráció, frisshirek.hu