„A Kormány 2022. november 1-jei hatállyal a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható." - szúrta ki a javaslat benyújtását a telex.hu.

A módosítás lehetővé teszi, hogy az Országgyűlés (legfeljebb) 180 nappal meghosszabítsa újra és újra a veszélyhelyzetet a „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében.”

"Az új alkotmányos szabályok szerint a Kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető súlyos esemény esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében harminc napra veszélyhelyzetet hirdethet ki. A Kormány különleges jogrendben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Bár a szabályozás rögzíti, hogy Kormány ezt a jogkörét – a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan – kizárólag a veszélyhelyzet hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja, azonban a veszélyhelyzet meghosszabbítására továbbra is időbeni megkötés nélkül, korlátlan lehetősége van az Országgyűlésnek" - mondta ki a törvény.