Balaicz Zoltán bejegyzésében hangsúlyozta, hogy Zalaegerszeg 2022-es városi költségvetése egyelőre stabil, a jövőre nézve ugyanakkor nekik is komoly döntéseket kell majd meghozniuk.

Szeptember 26-án, hétfőn rendkívüli értekezletet tart a Megyei Jogú Városok Szövetsége, melynek egyetlen témája a nemzetközi energiaválság következtében drasztikusan megnövekedett áram- és gázárak hatása az önkormányzatok költségvetésére, gazdálkodására és működésére.
A polgármester elmondta, mint más városokat, úgy Zalaegerszeg sem kerülheti el az energiaválság áremelkedésének hatását. Kijelentette, hogy "A támogatás módján már dolgozunk! A rászorultak segítése mellett a legfontosabb, hogy a zalaegerszegi gazdaság tovább működjön, a munkahelyek megmaradjanak.

Zalaegerszeg is működni fog, de takarékoskodnunk kell!"

Hozzátatta, a "2022-es városi költségvetés stabil, az energiaszerződéseink élnek, az önkormányzat biztonsággal tudja működtetni az intézményeket, így más városokkal ellentétben Zalaegerszegen nem készülünk 2022-ben a nagy intézmények bezárására, csak kisebb takarékossági intézkedések megtétele szükséges (szökőkutak, díszkivilágítások, rendezvények, stb.).

Ugyanakkor a 2023-as esztendő már Zalaegerszeget is kritikusan érinti."

Hozzátette, ha a nálunk lényegesen több helyi iparűzési adóval rendelkező Győrben, Székesfehérváron vagy Szombathelyen már elkezdték az intézménybezárásokat, itt is azzal kell számolni, hogy

"Zalaegerszegen is biztosan lesznek hasonló intézkedések".

A város lakóinak megnyugtatásául elmondta, hogy a "4 bölcsőde, 15 óvoda, oktatás és nevelés, orvosi rendelők, idősotthonok, szociális intézmények és támogatások, közvilágítás, gyermekétkeztetés, tömegközlekedés területén semmilyen változás nem lesz jövőre sem, "ugyanúgy tovább működnek a családok és a polgárok érdekében, mint most."

Azt is fontosnak tartotta elmondani, "hogy ahol fel is merül majd az épületek esetleges ideiglenes, néhány téli hónapra való lezárása, ott sem az intézmények megszüntetéséről van szó!"  Jó munkaszervezéssel mindent meg fognak tudni oldani, munkahelyek ott sem fognak megszűnni. 

A polgármester bővebben a helyi televízióban beszélt az intézkedésekről.