Az MTI beszámolója szerint a Kerkez Milos személyében újoncot avató magyarok a csapatkapitány Szalai Ádám csodálatos, sarokkal szerzett góljával kerültek előnybe a 17. percben. A nemzeti csapattól 34 évesen hétfőn búcsúzó csatár a 85. válogatottságával beérte Puskás Ferencet, 26. gólja a címeres mezben pedig három pontot ért.

A biztos csoportelsőséget viszont azért nem sikerült elérni, mert a négyes másik meccsén az Európa-bajnok olaszok is nyertek az Eb-ezüstérmes Anglia ellen, amely így sereghajtóként kiesett.

A lipcsei bravúrról mindent elárul, hogy Hansi Flick vezetésével először kapott ki a Nationalelf, amely kilenc győzelem és négy döntetlen után maradt alul.
A bennmaradás olyan dolog, melyet senki nem várt el, de most már biztosan legalább második helyen végzünk, ez hatalmas eredmény a csapatnak, a magyar futballnak és persze nekem is. De talán a legnagyobb elismerést Hansi Flick szavai jelentik, aki arról beszélt, hogy nehéz ellenünk játszani, nehéz feltörni a védelmünket, mert nem adunk helyet

– jelentette ki Marco Rossi szövetségi kapitány.

Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa szerint a „ki nem mondott alapcélt” elérték a bennmaradással, de ezt még szebbé teszi, hogy a válogatottól búcsúzó Szalai Ádám szerezte a győztes gólt.

Ennek így kellett történnie, Szalai nagyon megérdemelte. Remélem, az olaszok ellen még egyszer be tud találni

– méltatta a 34 éves csatárt Szoboszlai Dominik, aki külön köszönetet mondott a Basel támadójának, amiért lecserélésekor neki adta át a csapatkapitányi karszalagot.

Az RB Leipzig játékosa szerint

a magyar válogatott megmutatta, hogy bármire képes és bármit elérhet csapatként.

Hozzátette, „nem szabad elszállni” maguktól, ugyanilyen mentalitással kell kimenni a pályára hétfőn az olaszok ellen is, mint idegenben Németország vagy éppen Anglia ellen.

Nagy Ádám filmbe illő forgatókönyvnek nevezte, hogy Szalai Ádám szerezte a három pontot érő találatot, amely ráadásul igazán szépségdíjasra sikerült.

Bár a döntetlen nekünk kedvezne, nem játszhatunk arra. Az lenne a non plus ultra, ha Szalai utolsó meccsén ezt ki tudnánk vívni

– fűzte hozzá a Pisa játékosa.

A sikert a magyar kormányzat köztudottan futballrajongó tagjai sem hagyták szó nélkül. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy videót tett közzé a közösségi oldalán, amihez annyit tett hozzá:

Mi egy vérből valók vagyunk!

„Mi vagyunk a magyarok!” – kommentálta a miniszterelnök a történelmi győzelmet.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán gratulált a magyar válogatottnak, a németek elleni 1-0-ás győzelemért. A kormányfő csak ennyit írt:

Győztünk!

Novák Katalin köztársasági elnök is megemlékezett a futballsikerről a közösségi oldalán. Úgy fogalmazott,

Minden más szó felesleges, hajrá magyarok!

<p

A magyar csapat hétfőn fejezi be a sorozat csoportkörét. A hatodik, utolsó fordulóban az olaszokat fogadja a Puskás Arénában, ahol már döntetlennel is az első helyen végez, és bejut a sorozat négyes döntőjébe, vereség esetén pedig második lesz a Squadra Azzurra mögött.

Fotó: A győztes magyar válogatott játékosai ünnepelnek, középen Szalai Ádám a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában, a Németország-Magyarország mérkőzés után a lipcsei Red Bull Arenában 2022. szeptember 23-án. A magyar csapat 1-0-ra nyert. MTI/Illyés Tibor