Az ellenség Donyeck megye teljes megszállására, illetve a megszállt területek megtartására és az ukrán védelmi erők műveleteinek megzavarására összpontosítja erőfeszítéseit. Változatlanul csapásokat mérnek a polgári infrastruktúrára és lakóépületekre, ezáltal terrorizálva a polgári lakosságot. A légi- és rakétacsapások veszélye továbbra is Ukrajna egész területére kiterjed – fogalmazott a vezérkar.

A kijevi katonai vezetés információi szerint az oroszok Herszonban megerősítették az általuk alakított rendészeti szerveket. Tagjaik átvizsgálják a házakat, és pszichológiai nyomást gyakorolnak a helyi lakosokra. Herszon megye településein a megszálló hatóságok képviselői a humanitárius segélyek elosztásának ürügyén igyekeznek megszerezni a helyi lakosok személyes adatait.

A luhanszki régióban található Sztarobelszk városában a szakadárok hatóságai megtiltották a helyi lakosoknak, hogy szeptember 23-27. között elhagyják a várost. A rendelkezésre álló információk szerint az oroszok fegyveres csoportokat hoznak létre, hogy azok végigjárják a házakat, és kényszerítsék az embereket, hogy vegyenek részt a „népszavazáson”.

Az ukrán vezérkar szerint Zaporizzsja megye megszállt területén a helyi lakosoknak pénzjutalmat és ajándék háztartási gépeket ígérnek a személyes adatok megadásáért és az orosz állampolgárság felvételéért.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este újabb haditanácsülést hívott össze, amelyen – az elnöki iroda tájékoztatása szerint – a megszállt területeken megrendezendő „népszavazásokról”, valamint az oroszországi mozgósításokról volt szó. Részleteket nem hoztak nyilvánosságra – az MTI híradása szerint.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke csütörtök esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

az előző nap fogolycserével kiszabadított ukránok közül sokakat csúnyán megkínoztak.

– Eltérő állapotban vannak. Vannak emberek, akik fizikailag többé-kevésbé normális állapotban vannak, leszámítva a krónikus alultápláltságot. Másokat nagyon kegyetlen kínzások értek. Sajnos, az utóbbiak aránya meglehetősen nagy azok közül, akiket visszakaptunk – fogalmazott a tisztségviselő.

Hozzátette, hogy ez nagyban függött attól, hol tartották őket fogva. Több különböző intézményben voltak, egy részük Oroszországban, mások pedig a Donyec-medence megszállt területein. Elmondta még, hogy a kiszabadult foglyok egy része jelenleg a csernyihivi régió egészségügyi intézményeiben van.

– A legtöbben kezelésre szorulnak, és valamennyien pszichológiai rehabilitációra – tette hozzá.

Illusztrációs fotó: it.usembassy.gov