2022.09.25., vasárnap - Eufrozina, Kende
Budapest: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Úgy felhúzta magát a cenzúrán, hogy sutba dobta az elismerést

frisshirek.hu, 2022. szeptember 22. - 10:53
Úgy felhúzta magát a cenzúrán, hogy sutba dobta az elismerést
Felszólították, hogy ne politizáljon az átadón, erre a fiatal színész, Vilmányi Benett dühében lemondott a Junior Prima-díjról. Most azt is elmondta, hogy miért.

Kedd este adták át a színház-, film- és táncművészet kategóriában a Junior Prima díjakat és az azzal járó pénzjutalmat annak az öt, harminc év alatti művésznek, akik korosztályuk legjobbjai között is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Köztük volt Vilmányi Benett is, akiről a Színház Online azt írta, hogy a színpadra lépve megköszönte az elismerést, de személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a díjat.

A Telex megkérdezte a színészt az esetről, aki elmondta: eredetileg ugyan nem tervezte visszautasítani a díjat, de annyira feldühítette, hogy az átadó előtt külön kérték, hogy ne politizáljon a beszédében, hogy mégis így tett.

A 24.hu által szemlézett lapnak elmesélte, hogy utolsó pillanatban érkezett a díjátadóra, és nagyon szíven ütötte, hogy egyből odamentek hozzá, és nyomatékosan megkérték, hogy ne politizáljon a beszédében.

Az általa elmondani készült két fix mondat nem volt mentes a politikától, mert szerinte nehezen lehet politikamentesen fogalmazni, bármilyen művészetről legyen is szó.

Vilmányit elsőként szólították ki a győztesek közül, így a kérés és az átadó között eltelt tíz percben nem is volt ideje lehiggadni. Végül dühös hangvételű beszédet mondott, amiben arról beszélt, hogy a politika és kultúra összetartozik, és bejelentette, hogy hiába dolgozik kevés pénzért, lemond a díjról. Vilmányi szerint lett volna méltóságteljesebb módja a dolognak, de

nem bánta meg magát a gesztust, és utólag sem veszi át a díjat.

Fotó: A színház-, film- és táncművészet kategóriában odaítélt Junior Prima Díjak az átadóünnepségen a budapesti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2022. szeptember 20-án. MTI/Balogh Zoltán