Nem az évek számáról, hanem bankjegyekről kérdezte a 24.hu a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) a 20 éve nem látott pénzromlás miatt. Legutoljára 1998-ban haladta meg éves szinten a 10 százalékot az infláció. Az MNB ugyanis azzal számol, hogy 11-12,6 százalék közé érkezhet meg az év végére az idei árdrágulás éves átlaga.

A 24.hu a drámai pénzértéktelenedés miatt csokorba szedte azon érveket, amelyek megalapoznák egy új címlet bevezetését.

A jegybank ugyanis a fizetési forgalom könnyítése érdekében élhet ezzel az eszközzel.

Talán még emlékszünk, hogy a 20 ezres címletet 2001-ben vezették be, az első Orbán-kormány idején. Akkor azzal magyarázták, hogy akkor bevezették a 10 ezres bankjegy 1997-es piacra dobása után a 20-ast, hogy 70 százalékkal növekedett a GDP és bővült a készpénzforgalom is. A gazdaság állapotán túl az inflációs környezet is hatással van a pénzeszközök bővítésére.

E három szempont szerint a lap úgy véli, időszerű volna most már az 50 ezres kibocsátása.

Az eltelt alig több mint 20 évben ugyanis megnyolcszorozódott a készpénzforgalom, a nominális GDP pedig a triplájára nőtt. Az infláció mértéke miatt sem kell szégyenkezni, 1990-hez képest 2001-ben 682 százalékos volt az árdrágulás, míg 2021-ben 1430 százalékos.

A Magyar Nemzeti Bank a lap megkeresésére mégis azt mondta, hogy nem látja időszerűnek egy új bankjegy, az 50 ezres címlet bevezetését. Az egyik érvük az, hogy a korábbi évtizedekhez képest jelentősen elterjedtek az elektronikus fizetési megoldások.

Az MNB Monetáris Tanácsa által jóváhagyott, hatályos készpénzes stratégiájában nem szerepel a jelenlegi bankjegy és érme címletstruktúra megváltoztatása. A készpénzforgalmi igényeket a jelenlegi bankjegycímletek megfelelően kielégítik, a nagy értékű fizetések lebonyolítására Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, illetve az elektronikus fizetési infrastruktúra megfelelő lehetőséget biztosít

– válaszolta a szervezet a 24.hu-nak.

A válasz jelenleg azt sugallja, a jegybank nem hogy most nem tartja időszerűnek egy új címlet piacra dobását, hanem úgy véli, hogy arra már soha nem is lesz szükség a bankkártyák és utalások elterjedése miatt.

Az igazság azonban egyelőre az, hogy 2020-ban a 5,3 milliárd pénzforgalmi akció zajlott, amelynek kétharmada továbbra is készpénz csörgésen/susogáson keresztül történt meg.

Illusztrációs fotó: Pixabay