"2022-ben, 2023-ban és talán még 2024-ben is a költségvetés stabilitása, a munkahelyek megőrzése és az energiaválság hatásainak kiküszöbölése lesz a legfőbb feladatunk." - fogalmazott Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere még a nyáron.
Erre mit csinálna a kanizsai polgármester ősszel? Embereket küldene az utcára, munkahelyeket szüntetne meg, egyes cégek befizetési terheit emelné meg, míg más cégnek odaadná azt gyakorlatilag egy az egyben. Válságban. Felháborító!
Többek között erről az őrületről fogunk ma tanácskozni és eldől, hogy átadjuk-e a vízművet a maffiamódszerekkel dolgozó kormánynak vagy sem, továbbá napirenden lesz a híres-hírhedt 588 milliós tétel, ugyanis a kormánynak megint nem tetszik valami..." - írta ki az Éljen VárosuNk Egyesület (ÉVE) Facebook-oldalára a közgyűlés előtt.

A 2019 óta íródó ciklus bővelkedik a fajsúlyos közgyűlésekből. Kezdődött a cégvezetők cseréjével, jött a megszavazott velodrom, amiből aztán mégsem lett semmi. Folytatódott az alpolgármesteri meg nem egyezésre adott válaszként a tanácsnoki rendszer bevezetésével, majd érkezett a pandémia, ami magával hozta a polgármester egyszemélyi hatalmát, így végül lett alpolgármestere Nagykanizsának. A veszélyhelyzet végeztével előterébe került az 588 milliós támogatás sorsa, ami zalaiasan szólva, olyan hosszúra nyúlt, mint a rétestészta. S ha még mindez nem lett volna elég, újra borított mindent a Sbarbank-csőd, amit nem mellesleg tetézett az energiaválság. A felsorolást még lehetne folytatni – például a Tar Mihály-fejezettel – de a hosszú lajstrom ellenére ki lehet jelenti, történelmi ülés következik a Vasemberházban. Dönteni kell, hogy adják vagy nem adják a Vízművet az államnak, s arra sem volt még példa, hogy egy polgármester a város saját cégeit megszüntesse. Balogh László mai előterjesztése alapján, a 622 milliós hiátus kitöltéséért beáldozná a Kanizsa Médiaházat és a Városfejlesztőt.  

Nyolc pontról lesz ma szó, ami kifejezetten kevésnek számít kanizsai mértékkel mérve, de ebből öt biztosan nagy vitát fog kiváltani a frakciók között. Az első a már említett 588 millió, ami kapcsán e sorok szerzője még a júniusi közgyűlés tudósításakor írta azt, hogy pont került a végére. Tévedtem. Ugyanis a Belügyminisztérium köti az ebet a karóhoz, és a víztorony fejlesztését nem engedi kivenni. Ez a polgármester által benyújtott, 2021. október 15-ei listán 272 millióval szerepelt.

A második a Vízmű átadása. Már legutóbb is hosszan tárgyaltak róla a feleka harmadik a költségvetés helyzete.

622 millió forint hiányzik a Sberbank-csőd plusz energiaválság kombináció miatt a város kasszájából, erre kellene megoldást találnia a frakcióknak. A soros ülésen az ÉVE részéről a konkrétumokat hiányolták a polgármestertől. Most megkapták, bár erre ők is aligha számítottak. Röviden: a Városfejlesztőt szeptember 30-től, a Médiaházat október 31-től szüntetné meg, a Rehab „megúszná” háromhavi támogatás megvonásával.

Az energiaköltségekre a városvezetés támogatást nem adna, minden cégnek ezt magának kell kigazdálkodnia, polgármesteri elvárás a 25 százalékos megtakarítás.

  • A Via Kanizsát és a Vagyongazdálkodást összevonná Balogh László és a Fidesz-frakció, előbbi támogatását 50 millióval csökkentené, utóbbinak pedig 25 millióval növelné a befizetési díját.
  • A Medgyaszay Ház működését október 1-től szüneteltetné.
  • S itt jön az igazi svédcsavar: megszűnések, összeolvadások, kigazdálkodás… de az Arénának csak-csak jut még így is 30 millió támogatás ebben az évben.
  • A válságkezelést a hivatal dolgozói megúsznák a csökkentett munkarenddel, s azzal, hogy ők takarítanak és maximum 20 fok lehet az épületben.

S ha ezen is túl vannak a városatyák, még mindig ott van egy napirend, ami az egyébként a polgármester által megszüntetésre javasolt Városfejlesztőhöz kötődik. És végezetül jöhet a Modern Városok Program. A versenyuszoda kapcsán lett felöltve egy levél a BMSK vezetőjétől. Medvigy Mihály ebben egyebek mellett azt írja, nincs tudomásuk arról, hogy az állam módosította volna a projektet - írta a Kanizsa újság.