Szeptember 18-tól elindult a kormány által meghirdetett tűzifaprogram, melynek keretében az állami erdőgazdaságoknál háztartásonként 10 köbméter tűzifát lehet egységes, maximált áron vásárolni - írja a Nyírerdő. 

A kezdeményezést nem szociális szempontból, hanem az energia veszélyhelyzet megoldása érdekben hirdették meg.

A tűzifaprogramban keménylombos (bükk, tölgy, gyertyán, akác), lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében a hengeres tűzifa egységes, maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára erdei köbméterenként:

 

Keménylombos:          30.000 Ft

Lágylombos:               19.000 Ft

Fenyő:                         19.000 Ft

 

A kijelölt értékesítési helyeken az igény bejelentése mellett a megrendelt tűzifa árának befizetésével lehet a programban részt venni. Lehetőség van a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is. Átlagosan 1 méter vagy annál jóval hosszabb darabokra vágott feldolgozatlan hengeres faanyag vásárolható.

A fa kitermelések megkezdődtek, a megrendelt tűzifa folyamatosan, az adott erdőgazdaság által a vásárláskor jelzett ütemezésben vehető át. 

A tűzifa szállításának, felvágásának, összeaprításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa további feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A működési terület és az értékesítési pontok listája, valamint további részletes információk a vásárlás feltételeiről és az átvétel menetéről a kormany.hu oldalon közzétett alábbi menüpontokban olvasható.

https://kormany.hu/hirek/elindul-a-hatosagi-aras-tuzifa-program

https://kormany.hu/agrarminiszterium/tuzifaprogram2 

Az egyes társaságok működési területéhez tartozó települések listája

https://kormany.hu/dokumentumtar/az-egyes-erdeszeti-tarsasagok-mukodesi-teruletehez-tartozo-telepulesek-listaja

A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy lakóhely. 

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége.

Értékesítési (megrendelési, befizetési) helyek országos listája

https://kormany.hu/dokumentumtar/tuzifaprogram-tuzifa-ertekesitesi-megrendelesi-befizetesi-helyek 

Átvételi pontok országos listája

https://kormany.hu/dokumentumtar/tuzifaprogram-tuzifa-atveteli-helyek

MEGRENDELŐ_hatósági áras tűzifa

https://nyirerdo.hu/wp-content/uploads/2022/09/MEGRENDELO_hatosagi-aras-tuzifa-1.pdf

 

NYÍRERDŐ_Zrt Erdészetek elérhetősége

https://nyirerdo.hu/wp-content/uploads/2022/09/NYIRERDO_Zrt-Erdeszetek-elerhetosege.pdf

 

MAGYAR KÖZLÖNY 2022. szeptember 19., hétfő 152. szám

https://nyirerdo.hu/wp-content/uploads/2022/09/MK_22_152.pdf

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt