Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos arról tájékoztatott délelőtt, hogy a biztosok kollégiuma egyhangú döntést hozott a magyar jogállamisági mechanizmusról. Javaslatuk: a környezetvédelmi, a közlekedési és a területfejlesztési operatív programok 65 százalékát függesszék fel, körülbelül 7,5 milliárd euróról, átszámítva 3000 milliárd forintról van szó. Az Európai Bizottság értékelte Magyarország vállalásait, például a korrupcióellenes hatóság létrehozását vagy a közbeszerzési törvény szigorítást. A magyar kormány eddig 17 konkrét vállalást tett, melyben vállalta, hogy maximum az év végéig ezek a gyakorlatban is megvalósulnak, és erről november 19-ig tájékoztatja a bizottságot.

A kormány mindenképpen teljesíti a saját maga által tett vállalásokat – mondta Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter az Európai Bizottság vasárnapi döntésével kapcsolatban.

Elmondta, a szervezet elfogadta a magyar kormány antikorrupciós vállalásait, új szempont, új elvárás a részükről már nem merülhet fel. Véleménye szerint a vasárnapi döntéssel megnyílik a lehetőség a többi függőben lévő eljárás gyors lezárására is. Bízik abban, hogy év végéig az újjáépítési (RFF) alappal kapcsolatban is meg tudják kötni a szerződést.

Hangsúlyozta, a bizottságnak nem volt olyan kérése, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A miniszter felsorolta a magyar kormány vállalásait, legfontosabbnak az integritási hatóság létrehozását nevezte, ami az EU-s közbeszerzési eljárásokat fogja ellenőrizni. A hatóság vezetőjét egy független bizottság fogja kijelölni, tette hozzá.

Vállalásukban szerepel a vagyonnyilatkozatok rendszerének megerősítése is, de hogy ez bővül-e a politikusok családtagjaira is, még nem tudta megmondani - foglalta össze a telex.hu a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

A forrásfelfüggesztés nagyságrendjét, a 3000 milliárd forintot nem akarta kommentálni, mert „nem fog bekövetkezni”. „Nem azért tettünk vállalásokat, hogy elkábítsuk az Európai Bizottságot” – mondta.

A közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekményeknél külön eljárásrendet vezetnek be, vagyis bírói felülvizsgálat indítható, ami megteremtheti a jogot a vádindítvány elindításáról akkor is, ha az ügyészség, vagy a nyomozó hatóság ezt nem látja indokoltnak. Navracsics Tibor ezeken felül a Világgazdaság kérdésére további vállalásokat is felsorolt:

módosítják a közbeszerzési törvényt,
a miniszterelnökségen belül létrejön a belső ellenőrzési és integritási főigazgatóság,
új eszközt vezetnek be és fejlesztik az elektronikus közbeszerzési rendszert,
módosítják a NAV-törvényt,
javítják a közkiadások átláthatóságát,
módosítják a büntetőtörvénykönyvet,
megteremtik a lehetőségét a közbeszerzésekhez kapcsolódó anonim bejelentések közzétételének.