A GVH elrendelte két szlovák tulajdonú webáruház ideiglenes lekapcsolását, amelyek Elf Bar termékeket és e-cigarettákat hirdetnek a magyar vásárlóknak – közölte a hatóság a Forbes.hu-val, hogy megvédjék a magyar embereket, amíg a részletes vizsgálat befejeződik.

A nemzeti versenyhatóság nyáron indított vizsgálatot két szlovákiai vállalkozással szemben, mert vélhetően tisztességtelenül hirdetik e-cigarettáikat, illetve a gyermekek körében népszerű, ezért különösen káros ízesített Elf Bar termékeket a magyar fogyasztóknak.

A versenyhivatal ezek után úgy döntött: ideiglenesen lekapcsoltatja a két céggel a szóban forgó (magyar nyelvű) webáruházakat, hogy ne folytathassák hazánkon belül tevékenységüket, ezzel ne okozzanak még súlyosabb károkat.  Az intézkedés célja, hogy a vállalkozások – vélhetően jogsértő – kereskedelmi gyakorlata ne érhesse el a hazai vásárlókat a GVH vizsgálata folyamán, így ne okozzon nekik súlyosabb károkat.

Az intézkedésnek köszönhetően a két érintett webshop egyike már nem elérhető, a másik webáruházzal szemben viszont a GVH elrendelte a döntés végrehajtását - ők nem voltak együttműködőek. 

Ezen kívül pénzbírságot szabtak ki a cégre és annak ügyvezetőjére, amely naponta egészen addig növekszik, amíg a vállalkozás nem teljesíti az intézkedést.

Az OGYÉI szerint a tanévkezdéssel a leginkább veszélyeztetett korosztálynál a különféle ízesítésekkel rendelhető Elf Bar népszerűségének növekedése, használatának további terjedése várható. A kellemes ízhatás és az, hogy az e-cigarettáknak a hagyományos cigarettával szemben nincs árulkodó szaga, háromszorosára növeli a hajlandóságot a termék kipróbálására.

Ezért kiemelten fontos, hogy a szülők és a pedagógusok felismerjék a terméket, és annak kockázatairól beszélgessenek a gyerekekkel - írta meg a frisshirek.hu.