A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) 2012-ben vesztette egyházi státuszát, ezzel komoly forrásoktól esett el, és emiatt az elmúlt tíz évben hatalmas köztartozásokat halmozott fel, ami miatt az adóhatóság tetemes mértékű bírságot is kiszabott – miközben az egyház azzal érvel, hogy azért keletkezik adóssága, mert nem kapja meg az államtól a nekik jogszerűen járó támogatásokat - olvasható a jelen.hu oldalán.A Holdról is látszó kétharmados győzelem után új kormányzati struktúra állt fel, a MET tevékenységében érintett területek, az oktatási és a szociális ügyek Pintér Sándor tárcájához, a Belügyminisztérium alá kerültek. 

A jogi helyzet rendezetlensége miatt Iványi Gábor levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak, illetve a szociális ügyekért, vagyis immáron gondoskodásért felelős Fülöp Attila államtitkárnak, kérve, hogy „köztartozás alóli mentességet egyházi státuszunk végleges rendezéséig és a státusz jogellenes megvonásából származó kár Magyar Állam általi maradéktalan megtérítéséig, de legalább a következő tanév végéig, azaz 2023 augusztus 31. napjáig” a Belügyminisztérium biztosítsa.

Maruzsa Zoltán még július 22-én azt írta, hogy a köztartozás megfizetése alóli eseti mentesítés célja az átmeneti nehézségek áthidalása, és nem jelenti azt, hogy hosszú távon, évente meghosszabbítva kellene mentesíteni a köztartozások alól a köznevelési intézmények fenntartóit. Megemlítette azt is, hogy

ha nem elég az állami támogatás, akkor szedjen tandíjat, vagy biztosítsa másképp az intézmény zavartalan működését.

"Hogy szedjek ezektől a családoktól tandíjat?" – tette fel a kérdést Iványi Gábor, aki a lapnak elmondta, a MET iskoláiban keveredik az oktatás a szociális szolgáltatásokkal, az iskola centruma a felzárkóztatásnak, a tanulók szülei bejárnak mosni, mert gyakran nincs mosógépük vagy kikapcsolják az áramot náluk, élelmiszercsomagot, temetési segélyt, tűzifát kapnak, mikor mire van szükség. A MET kötelékében lévő oktatási intézményekben jelenleg 3000 hátrányos helyzetű gyermek tanul és kap szociális támogatást.

A lelkész Fülöp Attilától később kapott választ: „Annak érdekében, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által biztosított szociális szolgáltatások, ellátások ne kerüljenek veszélybe, Dr. Pintér Sándor engedélyezte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, valamint az általa fenntartott – önálló jogi személyiséggel rendelkező – intézmények köztartozásának a költségvetési támogatásból történő levonásának felfüggesztését 2023. április 30-áig, amelyről a Magyar Államkincstár felé 2022 augusztus 4-én nyilatkoztunk.”

Vagyis a BM két államtitkára két különböző értelmű levelet küldött, miközben Iványi Gáboréktól újabb 80 millió forintot vontak el, s az ügy jelenleg ott tart, hogy ez olyan szinten veszélyezteti az intézmények működését, hogy a dolgozók aktuális fizetésének utalása is ellehetetlenült, vagyis a MET iskoláiban tanuló gyerekek oktatása is veszélybe került.