Megszokhattuk már, hogy a jászberényi közélet olyan izgalmas fordulatokat tartogat a számunkra, amely kitenne egy brazil vagy egy magyar szappanoperát. A helyi polgárok és a városvezetés szomorúságára. Itt is berényiek a főszereplők, csak itt kis „b”-vel.

A barátok közt elnevezés is stimmelhetne az újabb fejleményre, amelyre felkaphattuk a fejünket. Mint arról már mi is több esetben hírt adtunk, a város korábbi alpolgármestere Gedei József, a DK politikusa, sajátos politikai pályaívet ír le az elmúlt hetek, hónapokban. Érthetetlen lépései tavaly az előválasztás idején kezdődtek, amikor a DK jelöltjeként Kertész Ottóval mérkőzött meg. Gedei és kampánycsapata akkor mindent elkövetett, hogy Dr. Kertész Ottó állatorvost, aki civilként vállalta fel az MSZP támogatását, „összefideszesezze”. Pártja még telefonos kampányt is indított ezért. Mindhiába. Az ellenzéki előválasztáson résztvevők jelentős fölényben Kertészt választották arra, hogy idén áprilisban megmérkőzzön Pócs Jánossal.

Azóta ismert az eredmény ismert. Bár Kertész Ottó magasan felülmúlta az általa támogatott ellenzéki lista szavazatszámát, Pócs János mégis 60 %-kal behúzta körzetét. Gedei Józsefet azonban ezek a fejlemények egy elég sajátos útra inspirálták. Már tavaly évvégén is fel-feltűnt Pócs János körül – pedig hol volt akkor még a választás?! Április óta pedig egy furcsa barátság bontakozott ki közte és a fideszes országgyűlési képviselő között. Miközben Pócs tolvajlással vádolja meg az ellenzéki Budai Lórántot, addig Gedei Józsefet példaként citálja. Mindezt úgy, hogy más esetekben a Fidesz a DK-ról ősellenségként beszél, és a Gyurcsány-közeliséget az átkozottsággal állítja párhuzamba. Ez a furcsa kapcsolat még eljutott odáig is, hogy a jászberényi elkerülő utolsó szakaszának átadására Gedei József felállhatott a dobogóra, és beszédet is tarthatott, miközben a szintén jelenlévő Budai Lórántot még szalagot átvágni sem engedték.

Mindezek után mit lépett Gedei József. Be a Fideszbe? Azt talán értenénk. De nem! Facebook-oldalán azt írta, hogy ezt Budai Lóránt, Jászberény polgármestere és Balogh Béla, MSZP-s alpolgármester tenné meg. Értik? Mi nem. Kerestük volna a bejegyzéseket, de még Gedei József oldalát sem találtuk meg. A Hírklikk azonban elérte magát a politikust is. A lapnak a furcsa bejegyzések hátteréről azt írta, hogy görbetükröt szeretett volna tartani a jászberényi városvezetés elé. Budai Lóránt a fejleményekre Facebook-oldalán úgy reagált, hogy Gedei lépését a teljes ellenzék számára minősítette károsnak, amellyel messze nem csak a jászberényi városvezetésnek árt. „A DK politikusa az utóbbi időben egy olyan határt lépett át, amely még az egyébként sem túl magas színvonalú hazai közéletben is teljesen példanélküli” – tette hozzá a polgármester.

A kép forrása: Facebook, rajta a pillanat, amikor Gedei József az elkerülő átadásán kezet fog Lázár Jánossal.