2022.08.13., szombat - Ipoly
Budapest: 19o - 22o
Az ország 19 megyéjében

22 kínai vadászgép átlépte a tajvani határt és még kora este megindult az ország belseje felé!

frisshirek.hu, 2022. augusztus 03. - 21:43
22 kínai vadászgép átlépte a tajvani határt és még kora este megindult az ország belseje felé!
Tajvan vadászrepülőgépeket vetett be, amikor 27 kínai repülőgép lépett be a tajvani légvédelmi azonosítási zónába - számolt be a Sky News. A repülőgépek közül 22 átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, de nem repültek túl messzire a kínai oldaltól.

Tajvan azonnal mozgósította repülőgépeit, hogy elriasszon 27 kínai repülőgépet a légvédelmi azonosítási zónában - közölte a tajvani védelmi minisztérium. Legutóbbi frissítésében azt írta, hogy a repülőgépek közül 22 átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, amely elválasztja az önigazgatású szigetet Kínától. Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, közölte, hogy repülőgépeket küldött és rakétarendszereket telepített, hogy "megfigyelje" a légvédelmi azonosítási zónájába irányuló kínai tevékenységeket.

A Reuters információja szerint a 22 repülőgép, amely átlépte a középvonalat, nem repült túl messze a kínai oldaltól a nem hivatalos pufferzónába. Általában egyébként egyik fél repülőgépei sem lépik át a középvonalat.

A lépés azután történt, hogy Tajvan szerint Kína egyes katonai akciói a tajvani parttól számított 12 tengeri mérföldön belül voltak.