OTP osztalékfizetésének részletei és terjeszkedési tervek

Pénteken rendezik meg az OTP Bank éves rendes közgyűlését, ahol többek között az osztalékfizetésről és a bank terjeszkedési terveiről is döntenek. A bankcsoport elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor is beszédet mond az eseményen, és több fontos bejelentést tett.

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepel az igazgatóság jelentése a társaság előző évi üzleti tevékenységéről, valamint az anyavállalati beszámoló, eredménykimutatás, saját tőke változás és cash-flow kimutatás ismertetése. Emellett javaslatot tesznek az adózás utáni eredmény felhasználására és az osztalékfizetésre is.

Az OTP csoport 2022-es adózás utáni eredménye 990 milliárd forintot ért el, amelynek jelentős részét, 64 százalékát a külföldi leánybankok generálták. Az osztalékfizetésről az Igazgatóság március 20-án hozott döntést, amelyet április 4-én hoztak nyilvánosságra. A tervezett bankvásárlások miatt a bődületes tavalyi profitnak csak kis részét kapják meg a részvényesek osztalékként.

A közlemény szerint az OTP 150 milliárd forint osztalékot fizet, és legfeljebb 60 milliárd forint értékben vásárolhat vissza saját részvényeket a 2024. december 31-ig tartó időszakban. Eddig a bank 19,7 milliárd forint értékben realizálta ezt a lehetőséget. A részvényesek így részvényenként 539,9 forintot kapnak.

A részvényárfolyam tekintetében az elmúlt év során több mint 70 százalékos emelkedést tapasztalhattunk. Az idei osztalék összege az előző évivel összehasonlítva majdnem kétszeresére nőhet, azonban a nettó nyereséghez viszonyítva 10 százalékpontos csökkenést jelent, és az árfolyamhoz képest is alig éri el a 3 százalékot, ami a régiós bankok között az alsó határt képviseli.

A JPMorgan elemzői szerint az OTP vezetősége a következő három pénzügyi évben a tőkemegtérülést kívánja növelni, és az osztalékráta a nettó nyereség 25 százalékára, vagyis a részvényárfolyam 5 százalékára emelkedhet. Ezenkívül a jelenlegi részvény-visszavásárlási program lezárulta után további hasonló akciók várhatóak.

Csányi Sándor azonban több külföldi terjeszkedéssel kapcsolatos információt is megosztott a részvényesekkel. Megerősítette, hogy az OTP érdeklődik egy jelenleg állami tulajdonban álló, de eladó ukrán bank iránt, amely a Sense Bank lehet, és a vételára 6-12 milliárd hrivnya (55-110 milliárd forint) körül alakulhat. Oroszországból kivonulna az OTP, de egyelőre nem éri meg, mert rendkívül magas adót kell fizetni az eladások után.

Az OTP legutolsó bankvásárlása Üzbegisztánban történt meg, ahol a veszteséges Ipoteka Bank került a csoport tulajdonába. A vétel maga jó volt, de a vállalati hitelekre több céltartalékot kellett képezni. A legnagyobb hír, amit Csányi Sándor bejelentett, hogy csütörtökön az OTP indikatív ajánlatot tett egy bank megvásárlására az Európai Unión belül, és ez lehet az OTP történetének legnagyobb akvizíciója.

A közgyűlésen Csányi Sándor beszédében kiemelte, hogy az OTP történetének legnagyobb felvásárlását hajthatja végre, és hogy a bank csütörtökön ajánlatot tett egy, az Európai Unión belül lévő pénzintézetre, amely egy olyan országban található, ahol az OTP jelenleg nem rendelkezik leánybankkal. Az oroszországi jelenlétről szólva a bankvezér elmondta, hogy az OTP-nek sikerült 80 milliárd forintnyi finanszírozást és 50 milliárd forintnyi osztalékot hazahoznia, és reményeik szerint további 100 milliárd forintot is ki tudnak majd hozni az idei első negyedévi profit után. Az orosz bank eladásával kapcsolatban Csányi elmondta, hogy a jelenlegi szabályok szerint az eladáshoz elnöki engedély szükséges, és ha találnak olyan vevőt, aki az érték 50 százalékát megadja, akkor az OTP eladja az ottani bankot.

A közgyűlés után a Portfolio megpróbált rákérdezni Csányinál, hogy melyik országban terjeszkedne az OTP. Csányi elmondta: egy nagy német és egy nagy osztrák bankot is néztek, a lengyel bankpiacot pedig évek óta vizsgálják, de ott még nem tisztázott a devizahitelesek problémája. Az OTP nemrég vonult ki Romániából, Csányi szerint nem jó szájízzel. Ezekből arra lehet következtetni, hogy nem lengyel vagy román bankról van szó.

A közgyűlés ezen kívül felhatalmazta az OTP vezetését, hogy legfeljebb 70 millió darabos állományig saját részvényeket vásároljon. Az OTP-nek ma 280 millió részvénye van, vagyis a cég potenciálisan ezek negyedét felvásárolhatja. (Ezt persze még az MNB-nek is jóvá kell hagynia). Egy ilyen sajátrészvény-felvásárlásra azért lehet szükség, mert ha az OTP megvesz egy másik bankot, akkor azt lehet, hogy saját részvényekkel kell majd kifizetnie.

A külföldi bank megvásárlásának hírére 17 400 forintról 17 600 forint körülre ugrott az OTP részvényeinek tőzsdei árfolyama.