A Hamász elfogadja a gázai tűzszüneti javaslatot, Izrael viszont vizsgálja, de nem kíván hozzájárulni a „túlélésükhöz”

A Hamász elfogadta a gázai tűzszüneti javaslatot, amelyről a katari miniszterelnököt és az egyiptomi hírszerzési minisztert tájékoztatták, de Izrael nem egyezik bele Egyiptom "felvizezett" javaslatába, és nem hajlandó a Hamász jövőjét erősíteni.

A BBC szerint a Hamász hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy elfogadja a gázai tűzszüneti javaslatot. A szervezet vezetője, Iszmail Haníje telefonon értesítette a katari miniszterelnököt és az egyiptomi hírszerzési minisztert, akik a tűzszüneti tárgyalások közvetítői. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a tűzszüneti javaslatot néhány órával azután fogadták el, hogy az izraeli hadsereg arra kérte Rafah lakosait, hogy hagyják el otthonaikat, mivel bármelyik pillanatban megindíthatják a hadműveletet.

A Népszava információi szerint a Hamász garanciákat kapott arra, hogy a tűzszüneti megállapodás után Izrael nem újítja fel a Gázai övezetben folytatott hadműveleteket. Az Al Arabiya tv szerint egy háromlépcsős javaslatról van szó, amelynek első szakasza 40 napos tűzszünettel kezdődik, ami alatt 20-33 túszt engedne el a Hamász. A megállapodás a palesztin foglyok szabadon bocsátását is magában foglalja, melyet "a tartós nyugalom helyreállítása" követne. Ekkor a Hamász a fogságában maradt túszokat, illetve izraeli katonákat, valamint az időközben életüket vesztett túszok holttestét palesztin foglyokra cserélnék.

A tűzszünet részleteiről egyelőre nem adtak tájékoztatást, így nem ismert, hogy meddig tart majd a tűzszünet, és hogy milyen hatással lesz ez a Gázában fogva tartott túszok helyzetére. Amennyiben a tűzszünet megvalósul, ez lenne az első ilyen megállapodás a novemberi egyhetes harcszünet óta.

Izraeli részről még nem érkezett hivatalos kommentár a Hamász bejelentésével kapcsolatban. Egy izraeli tisztviselő szerint a Hamász által elfogadott tűzszünet egy egyiptomi javaslat „felpuhított” változata, amely „messzemenő” következtetéseket tartalmazott, amelyeket Izrael nem tudott elfogadni. Izrael hivatalosan közölte, hogy nem egyezik bele Egyiptom "felvizezett" javaslatába, mert számára elfogadhatatlan kitételeket tartalmaz. Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Izrael megvizsgálja a tűzszüneti javaslatot, amelyet a Hamász szerint elfogadott, de minden lehetőséget kimerítve a tárgyalásokkal és a túszok visszaadásával kapcsolatban, miközben továbbra is a Gázai övezetben maradnak.

Az izraeli hadsereg hétfőn célzott csapásokat hajtott végre a Hamász iszlamista csoporthoz tartozó célpontok ellen a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah város keleti részén. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy a háborús kabinet jóváhagyta a hadművelet folytatását Rafahban, hogy növeljék a nyomást a Hamászra az izraeli túszok szabadon bocsátása, és az ország más háborús céljainak elérése érdekében. Az IDF megerősítette, hogy megkezdték a régió bombázását, amelyet a Guardian szerint a Hamász terroristái elleni célzott támadásoknak állítanak be, de a palesztin Wafa hírügynökség szerint több utat, megművelt földet, lakóházat és állatfarmot is eltaláltak.

A tűzszüneti megállapodást ismerő magas rangú palesztin tisztviselő szerint a Hamász beleegyezett, hogy a tűzszüneti megállapodás feltételeinek teljesülése esetén „örökre befejezi az ellenséges tevékenységet”. A BBC azt írja, hogy a megállapodás két szakaszban teljesülne, az első szakaszban a jelenleg túszként fogva tartott izraeli katonanők is részt vennének, akiket egyenként 50 palesztin fogolyért cserébe engednének szabadon, köztük olyanokért, akik életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik. Ebben az időszakban az izraeli csapatok a Gázai övezeten belül maradnak, de a tűzszünet életbe lépését követő 11 napon belül Izrael megkezdi katonai létesítményeinek felszámolását a Gázai övezet központjában, és kivonul a Szalahuddin útról és a parti útról.

Recep Tayyip Erdogan elnök üdvözölte, hogy a Hamász elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és azt mondta, reméli, hogy Izrael is így tesz, egyben felszólítja a nyugati országokat, hogy fokozzák a nyomást Izraelre. John Kirby, a Fehér házi nemzetbiztonsági szóvivője szerint az amerikai kormány „felülvizsgálja”, hogy a Hamász elfogadta-e a tűzszüneti megállapodást, de nem hajlandó további részleteket közölni a folyamatban lévő tűzszüneti tárgyalások amerikai értékeltségéről, hozzátéve, hogy ez veszélyeztetné a megállapodást. Joe Biden amerikai elnök az elmúlt órákban telefonon beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, de a hívás még az előtt történt, hogy a Hamász bejelentette volna, hogy elfogadja a tűzszünet feltételeit.

(Borítókép: Palesztinok százai, köztük gyerekek vándorolnak ki a keleti városrészekből 2024. május 06-án. Fotó: Ali Jadallah / Anadolu / Getty Images)