Olasz közmédia újságírói sztrájkba léptek

Hétfőn Olaszországban a közszolgálati RAI újságírói sztrájkba léptek, mivel úgy érzik, hogy a Giorgia Meloni vezette kormány a műsorszolgáltatót a saját szócsövévé kívánja alakítani. A kormányzat 2022-es hatalomra kerülése óta több műsorvezető is elhagyta a RAI-t a növekvő kormányzati nyomásra hivatkozva. A sztrájkot a közmédia legnagyobb újságírói szakszervezete hirdette meg, hogy "megvédjék a közszolgálati rádió és a közszolgálati tévé autonómiáját és függetlenségét a politikusok ellenőrzésétől" .

A legfrissebb felháborodást az váltotta ki, hogy április 25-én, az antifasiszta felszabadulás évfordulóján, "szerkesztőségi okokból" nem engedélyezték egy antifasiszta monológ felolvasását. Ezen a napon ünneplik Olaszország felszabadulását a fasiszta uralom alól, és sokan a cenzúra jelének tartották a döntést.

A Meloni-kormány további kritikákat is kap a rágalmazásra vonatkozó szabályok szigorításának terve miatt, amelyet sokan úgy vélik, hogy az újságírók elhallgattatásához vezethet. A kormány korábban több sajtópert indított különböző sajtótermékek és újságírók ellen.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) legfrissebb jelentése szerint Olaszország a legutóbbi felméréshez képest öt helyet rontva a 46. helyen áll a sajtószabadság helyzete alapján. Magyarország a 67. helyen áll ezen a listán.