Kamatemelési aggodalmak a magyar lakáshitelpiacon

A magyar lakáshitelpiac keresleti oldalának korábbi optimizmusa, miszerint a kamatok tartósan alacsony szinten maradnak, megdőlni látszik, hiszen egyre több szakértő és piaci szereplő számít kamatemelésre a jelenlegi 6-7%-os szinten stagnáló kamatok után.

A lakáshitelek kamatfelára az elmúlt hónapokban jelentősen beszűkült, ami két fő tényezőnek köszönhető: egyrészt a kormány és a bankok közötti megállapodásnak, amely 7,3%-ra szabta az önkéntes THM-plafont, másrészt a bankok új üzleti lehetőségek utáni éhségének, amely a kereslethiányos időszakot követően jelentkezett. Ennek eredményeként a piacon már 6% alatti hitelkamatok is előfordulnak, de a többség 6-7% között mozog.

A Bankmonitor közleménye szerint, ha a banki forrásköltségek stabilizálódnak a jelenlegi szinten, és a BIRS mutató, valamint az állampapírhozam értéke nem csökken, akkor valószínűsíthető egy legalább 0,5 százalékpontos kamatemelés. A szervezet elemzése szerint akár 0,5-1,0 százalékpontos drágulás is lehetséges, ami egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű új lakáshitelnél 6-12 ezer forintos törlesztőrészlet-növekedést eredményezhet.

A kamatszinteket nem csak a kormányzati intézkedések és a bankok versenye, hanem a bankok profitelvárásai, működési és kockázati költségei, valamint a forrásköltségek is befolyásolják. A referenciakamatok, mint a BIRS és az ÁKK-referenciahozamok, emelkedése további nyomást gyakorolhatnak a kamatszintekre. Az USA-ban például a 30 évre fixált lakáshitelek kamata ismét 7% feletti, ami 4-5 havi csúcsnak felel meg.

A bankok árazási politikája nem publikus, de információink szerint a banki vezetők többsége nem tervez kamatemelést a közeljövőben, inkább a piaci részesedés növelése érdekében alacsony kamatokat és díjkedvezményeket kínálnak. Azonban, ha a magasabb hozamszint tartósan fennmarad, vagy tovább emelkedik, a bankok álláspontja megváltozhat. A piaci kamatemelések kockázata így továbbra is fennáll, ezért a hitelfelvevőknek érdemes lehet előrehozniuk a hitelfelvételt, hogy kihasználhassák a jelenleg még elérhető 6% körüli hitelkamatokat.