Hétfő reggel tüntetést tartottak az Építési és Közlekedési Minisztérium épülete előtt a Déli Körvasút jelenlegi tervek szerinti megépítése és a fakivágások ellen.

A szervezők már az esemény leírásában hangsúlyozták, hogy a megmozdulás nem kormányellenes, céljuk, hogy felhívják Lázár János miniszter figyelmét egy korábban tett ígéretére, miszerint

a helyi közösség ellenében semmiféle építkezés nem lesz (…) az ország 93 000 négyzetkilométerén,

és arra, hogy amíg lehet, állítsák meg a visszafordíthatatlan károkozást, és kommunikáljanak a helyiekkel egy valódi társadalmi egyeztetés keretei között.

A demonstráción Tóth Sándor Péter, a tüntetést is szervező Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért ( PoPÉK) alelnöke beszélt, majd egy ponton megjelent Lázár János is.

Milyen jó lenne, ha a miniszterelnök felé is tudná közvetíteni a hangunkat!

– mondta Tóth Sándor Péter Lázárnak.

A miniszter azt közölte, hogy az építkezést már nem tudják leállítani, de ismét hangsúlyozta, hogy majd ültetnek fákat a kivágottak helyett, és hogy mindent megtesznek majd, hogy

élhetővé tegyék a beruházás után megvalósuló állapotokat.

Lázár megígérte, hogy egy hét múlva találkozik a képviselőjükkel további egyeztetés céljából.

A Déli Körvasút fejlesztése az egyetlen folyamatban lévő budapesti közlekedési nagyberuházás, amelynek a környezetvédelmi engedélyét már kétszer bevonta a bíróság, a mostani, harmadik engedély is per alatt áll.