Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Portugália a Ghána elleni 3-2-es győzelemmel kezdte a vébét, gólt szerzett a válogatott legendája, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo is, így ő lett az első olyan labdarúgó, aki öt világbajnokságon is betalált. Uruguay csupán két kapufáig jutott, így gól nélküli döntetlennel zárt Dél-Korea ellen.

Az első félidőben többet birtokolták ugyan a labdát a portugálok, de a játékukba rendre hiba csúszott, helyzetet sem tudtak kialakítani. Nem úgy Uruguay: a 32. percben Bentancur elindult a saját térfeléről, a 16-osnál befűzött három védőt, de a ziccerét a kivetődő kapus, Diogo Costa bravúrral védte.

A második játékrész elején aztán megszerezte a vezetést Portugália:

az 54. percben Bruno Fernandes középre ívelt labdája – amire Ronaldo felugrott fejelni, de hajszál híján lemaradt róla – a kapu bal oldalában kötött ki.

Uruguay hajtott az egyenlítésért, de nem járt sikerrel:  a csereként beállt Maxi Gomez a kapufát találta el, Luis Suarez pedig az oldalhálóba lőtt.

A 93. percben aztán eldőlt a mérkőzés: Bruno Fernandes magabiztosan értékesítette a kezezés miatt megítélt büntetőt.

A Manchester United játékosa kis híján mesterhármast szerzett, de a 99. percben eleresztett lövése a kapufán csattant.

A végeredmény: Portugália-Ururguay 2-0.

Az európai válogatott ezzel már biztos résztvevője a nyolcaddöntőnek.

A csoport másik mai mérkőzésén Ghána 3-2-re legyőzte Dél-Koreát.

Az utolsó csoportmérkőzését december 2-án, pénteken 16 órakor Uruguay az afrikai, Portugália pedig az ázsiai válogatott ellen vívja.

A H csoport állása

  1. Portugália 2  2 0 0  5-2  6
  2. Ghána      2  1 0 1  5-5  3
  3. Dél-Korea 2  0 1 1  2-3  1
  4. Uruguay   2  0 1 1  0-2  1

Fotó: A portugál Bruno Fernandes, miután 11-esből berúgta második gólját a katari labdarúgó-világbajnokság H csoportjának második fordulójában játszott Portugália-Uruguay mérkőzésen a Loszail Stadionban 2022. november 28-án. MTI/EPA/Abir Szultan