Matolcsy György reagálása a magyar bankok szélsőjobboldali hiteleire

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, válaszolt Vadai Ágnes kérdésére a magyar bankok szélsőjobboldali pártok kampányainak finanszírozásáról, hangsúlyozva, hogy a bankok szabadon dönthetnek a hitelezésről, amíg betartják a jogszabályokat.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője, kérdést intézett Matolcsy Györgyhöz, a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez, hogy nem tartja-e aggályosnak, ha egy magyar bank külföldi szélsőjobboldali pártok kampányait finanszírozza. A kérdés apropóját az adta, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank 9,2 millió eurós kölcsönt nyújtott a spanyol Vox pártnak, amely az Orbán Viktor által kezdeményezett Patrióták Európáért csoporthoz csatlakozott.

Matolcsy válaszában kifejtette, hogy a bankok a jogszabályi keretek között szabadon dönthetnek az ügyfeleik számára nyújtandó finanszírozásokról, és az MNB-nek nincs hatásköre arra, hogy tevékenységüket nemzetbiztonsági szempontból értékelje. Hozzátette, hogy amennyiben jogszabálysértést tapasztalnak, az MNB megteszi a szükséges intézkedéseket.

A spanyol Vox párt szóvivője, Pepa Millán, elmondta, hogy azért fordultak a magyar bankhoz, mert spanyol hitelintézetek nem adtak nekik kölcsönt. A párt vezetősége megerősítette, hogy a kölcsönt két részletben kapták meg: először 6,7 millió eurót, majd 2,6 millió eurót, és azóta teljes egészében visszafizették.

2022-ben Marine Le Pen, a francia elnökjelölt, 10,6 millió eurós hitelt kapott az akkor Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB-tól, amely azóta MBH Bankká alakult.

Vadai Ágnes korábban Orbán Viktort is kérdezte a spanyol párt magyar pénzeléséről, de a miniszterelnök helyett Fónagy János államtitkár válaszolt, mondván, hogy a kormány nem tudott az MBH Bank hiteléről, és nem volt szerepe benne.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy a hazai bankok tőke- és likviditási helyzete stabil, és az ügyfélbetétek biztonságban vannak. Az MNB a titokvédelmi szabályok miatt nem adhat tájékoztatást a felügyeleti tevékenységnél megismert információkról.