Leváltották a Miskolci Keresztény Szemle főszerkesztőjét a kormánykritikus írások miatt

Zsugyel Jánost, a Miskolci Keresztény Szemle főszerkesztőjét leváltották, miután a lap legutóbbi számában kormánykritikus írások jelentek meg. A döntés hátterében a lap tartalma és a KÉSZ miskolci csoportjának megújulása állhat.

A Miskolci Keresztény Szemle, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége alapított és az Eszmék és Értékek Alapítvány ad ki, a legutóbbi számában több kormánykritikus írást közölt. Az alapítvány a Miniszterelnökséget is feltünteti támogatóként.

A kritikus írások Magyarország uniós csatlakozása óta eltelt két évtizedet elemezték. A szerzők között volt Jeszenszky Géza, aki „Hanyatló nemzet” címmel írt cikket, valamint Bod Péter Ákos, aki az egyházak hallgatását bírálta az erkölcsi botrányok idején. Heisler András, a Mazsihisz volt elnöke is szerepelt a szerzők között.

Zsugyel János, aki hét évig volt a lap főszerkesztője, szerint leváltásának oka a lapszám tartalma, bár hivatalos indoklást nem kapott. A kuratóriumi elnök, Kiss Ákos Leventéné Gonda Erika szerint a leváltás a KÉSZ miskolci csoportjának megújulásával függ össze.

A kritikus lapszámot kinyomtatták, de Zsugyel szerint nem jutott el az egyházközségekhez és gyülekezetekhez. A lapszám bemutatásra került a miskolci Ars Sacra fesztiválon, de csak néhány példányt osztottak ki.

Zsugyel János és a vendégszerzők nem kaptak honoráriumot munkájukért, sem most, sem korábban. Egzisztenciális szempontból nem került nehezebb helyzetbe, hiszen ingyen dolgozott a lapnál.

Az érintett számban olyan szerzők is írtak, akik vélhetően kevésbé kritikusak a kormánnyal. Zsugyel János vitaindítónak szánta az uniós csatlakozás évfordulója alkalmából közölt összeállítást.