A Zalakerámia gyártásának áthelyezése Romániába és Tófejre

A Zalakerámia, az osztrák Lasselsberger tulajdonában álló csempegyártó vállalat, a magyarországi termelésének jelentős részét Romániába és részben Tófejre helyezi át, ami a hazai gyártás szinte teljes leállítását jelenti.

A Zalakerámia elkezdte leszerelni a magyarországi termelés javát adó romhányi gyárát. A technológiai eszközök egy részét a kolozsvári üzemükbe szállítják át, míg más részeket a tófeji gyárba terveznek áttelepíteni. Ezzel a lépéssel a cég gyakorlatilag teljesen leállította a termelést Magyarországon.

A vállalat 2023 májusában jelentette be, hogy csoportos létszámleépítést hajt végre a Tófejen található üzemében, ahol több mint 200 dolgozó közel 90 százalékát elbocsátották. A gyártás ugyan újraindult Tófejen, de augusztusban ismét leállt, és februárig biztosan nem fog termelni.

A Zalakerámia a nehézségeket az energia- és munkaerőköltségek emelkedésével, a forgalomcsökkenéssel, valamint a 2023 februárjában az égetett agyag- és kerámiagyártókra kiterjesztett kiegészítő bányajáradékkal magyarázta. Ez utóbbi lényegében lehetetlenné teszi a nyereséges működést a nagy, külföldi tulajdonú gyártók számára.

A kormány további terheket is kivetett, például szén-dioxid-kvóta adót, amely a legnagyobb kibocsátókat, köztük egyes építőanyag-gyártókat érinti.

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány nyitott arra, hogy támogatást nyújtson a Zalakerámiának, ha a cég megfelelő üzleti tervet mutat be, amely a magyarországi maradásukat indokolja.

A romhányi üzem jövője azért fontos kérdés, mert a két gyár közül ez képvisel magasabb technológiai minőséget, néhány éve komoly beruházást hajtottak végre a gyártás korszerűsítése érdekében. A romhányi telephely logisztikai bázisként funkcionál mostantól. A Zalakerámia anyacégének, a Lasselsbergernek romániai érdekeltsége, a Sanex bázisa Kolozsváron található: az új gyártóeszközök érkezésével az üzem egy, a város mellett található ipari parkba költözik, az új termékek gyártása várhatóan már 2025-ben megindulhat.

A Zalakerámia Zrt. az egyetlen hazai burkolólapgyártó, amely fal- és padlóburkoló lapok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A cég története 1922-ig nyúlik vissza, amikor a Lloyd Társaság megalapította a Romhányi Építési és Kerámiagyárat.