Horváth Zsolt távozása és a DK-n belüli konfliktus

Horváth Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi zuglói alpolgármestere, lemondott választókerületi elnöki tisztségéről és kilépett a pártból, miután egy párttaggyűlésen tettlegességig fajult a vita közte és Tóth Attila önkormányzati képviselő között.

Horváth Zsolt a múlt heti párttaggyűlés után jelentette be, hogy több mint tíz év után távozik a DK-ból, és lemond választókerületi elnöki tisztségéről. Döntését azzal indokolta, hogy szervezkedés indult ellene a párton belül, ami miatt végleg otthagyja a pártot.

A taggyűlésen azonban nem csak a politikai távozásáról volt szó. Horváth és Tóth Attila között személyi kérdésekről folyt vita, amely tettlegességig fajult. Horváth elismerte, hogy hasba rúgta Tóthot, mert azt hitte, hogy meg akarja ütni. Az eset után Tóth rendőrségi feljelentést tett, és orvosi látleletet készíttetett. A rendőrség garázdaság vétség gyanúja miatt nyomozást indított.

A vita hátterében részben Oláh Zsolt alpolgármesteri jelölése állt, amelyet a pártközpont jelölt ki. Horváth korábban ellentétbe került a DK vezetőivel, mivel a helyi szervezet Rózsa Andrást támogatta, míg a párt Horváth Csabát. Ez a konfliktus tovább mélyítette a feszültséget, amely végül a taggyűlésen csúcsosodott ki.

Horváth Csaba 2022-ben bizalomvesztésre hivatkozva megvonta Horváth Zsolt alpolgármesteri jogköreit, ami szintén hozzájárult a mostani helyzet kialakulásához.

A 24.hu és más források is megerősítik a történteket, de Tóth Attila a pártközponton keresztül válaszolt a megkeresésekre, jelezve, hogy a rendőrség vizsgálja az ügyet.

Horváth Zsolt október 10-én közleményt tett közzé a zuglói DK Facebook-oldalán, amelyben elköszönt a választóktól és azoktól, akikkel az elmúlt évtizedben együttműködött. Állítása szerint a szervezetben álságos szervezkedés indult, amivel nem tud azonosulni.

A taggyűlés jegyzőkönyve rögzítette a tagság nemtetszését az országos vezetés eljárása miatt.