A rendőrség elutasította az MCC költéseivel kapcsolatos feljelentést

A rendőrség bűncselekmény gyanújának hiányában elutasította Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő feljelentését, amelyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) költéseivel kapcsolatban tett.

A Direkt36 oknyomozó portál szeptemberben számolt be arról, hogy az MCC a magyar felsőoktatási viszonyokhoz képest kiugró fizetést ad egyes oktatóinak, köztük Koltay Andrásnak, aki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke és az MCC Szólásszabadság Műhely vezetője. A 2023-as bérezési adatok szerint a műhely éves bérköltsége 12 millió forint volt, miközben Koltay volt az egyetlen munkatárs.

Vadai Ágnes írásbeli kérdést nyújtott be az országgyűlés elnökének, amelyben Polt Péter legfőbb ügyészt kérdezte az MCC kifizetéseiről. Polt a kérdést feljelentésként értékelte, és továbbította a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI).

Az NNI Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Osztály megvizsgálta az esetet, de nem talált olyan objektív adatokat, amelyek alapján szabálytalan kifizetésekre vagy az alapítványnál keletkező vagyoni hátrányra lehetne következtetni. A rendőrség szerint az MCC által Koltaynak kifizetett jövedelem a munkaadó és a munkavállaló közötti egyeztetés eredménye.

Az elutasító határozat indoklásában az áll, hogy a feljelentés és a hivatkozott cikk sem tartalmaz olyan objektív adatokat, amelyek alapján megállapítható lenne, hogy a munkabér jogcímén történt kifizetésekre szabálytalanul került sor, illetve bárkinek a kötelességszegő magatartása következtében az alapítványnál vagyoni hátrány keletkezett.

A rendőrség megállapította, hogy a megismert dokumentumok nem tartalmaznak bűncselekményre utaló ténybeli feltételeket, így a nyomozás elrendelése nem indokolt.

Több kollégiumi forrás szerint Koltay András és az általa vezetett műhely nem végez jelentős oktatási tevékenységet, és sokan nem is tudtak Koltay MCC-hez való kapcsolódásáról. A Direkt36 megkereste Koltayt, hogy tisztázza, hogyan oldotta meg a munkamennyiséget az NMHH-s főállása mellett, de nem érkezett válasz.