Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a sofőr, aki a buszban felejtett egy kislányt

A Szolnoki Törvényszék jogerősen két év, öt év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte T. Istvánt, aki 2022 nyarán egy négyéves kislányt felejtett a tűzforró buszban, ami a kislány halálához vezetett.

2023. június 7-én T. István, egy 59 éves buszsofőr, gyerekeket szállított Tiszaderzsről Tomajmonostorára. Az utazás során nem vizsgálta át alaposan a járművet, így egy négyéves kislány, Inez, a buszon maradt. A jármű a tűző napon állt, ajtajai és ablakai csukva voltak, ami miatt a kislány hőgutát kapott és eszméletét vesztette. Három nappal később a kórházban elhunyt.

Az ügyben 2023. április 27-én emeltek vádat, és az elsőfokú ítélet 2024. január 23-án született meg. Az elsőfokú bíróság halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek a férfit, és két év, öt év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint 450 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá. Emellett öt évre eltiltották a személyszállítástól.

Az ügyészség súlyosabb büntetést kért, míg T. István és ügyvédje enyhítésért vagy felmentésért fellebbezett. Az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, és az elsőfokú bíróság ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta, így az jogerőre emelkedett.

A védelem azzal érvelt, hogy a sofőr nem kapott megfelelő kioktatást a munkájához, nem volt utaslista, és kísérő sem volt a buszon. T. István az utolsó szó jogán azt mondta, hogy nem zárta be a busz ajtaját, mert azt mondták neki, hogy a kulcsot hagyja benne.

A család tragédiáját tovább súlyosbítja, hogy a kislány édesapja nemrégiben elhunyt, és egy nappal az ítélethirdetés előtt temették el szerettei.